Potravinářský sektor v České republice představoval v roce 2014 2,7% HDP a 2,25% přidané hodnoty. Čísla se zdají být na první pohled malá, ale je třeba zdůraznit důležitost zajištění výživy obyvatelstva a také návaznost, kterou má potravinářství na další odvětví průmyslu jako je např. výroba potravinářských strojů, výroba obalů, apod.
„Z pohledu stability sektoru jako celku“, doplňuje Ing. Marcela Schweinerová, „je dle názoru našich analytiků potravinářství v České Republice dlouhodobě obecně nejméně rizikovým sektorem ze 17 sektorů, které u nás pravidelně hodnotíme“.
I v tomto sektoru jsou však segmenty, kde se vyskytují problémy – např. již tradičně v oblasti zemědělské prvovýroby v obdobích sucha a neúrody nebo v oblasti výroby a zpracování masa díky narůstající konkurenci ze sousedních zemí. V poslední době jsou to především v oblasti výroby vepřového masa problémy klesajících cen a zhoršující se konkurenceschopnosti českých farmářů, nízké výkupní ceny mléka či problémy v oblasti výroby cukru. Oba poslední zmíněné segmenty jsou mimo jiné významně ovlivněné odstraněním kvót na straně Evropské Unie.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: komerční tisková zpráva