I v době koronavirové pandemie dozoruje v celé České republice již od časný ranních hodin každý den téměř 500 úředních veterinárních lékařů a techniků, zaměstnanců Státní veterinární správy (SVS), na 300 českých jatkách a zvěřinových závodech nad porážkami tak, aby nebylo omezeno zásobování obyvatelstva masem a byla zaručena jeho zdravotní nezávadnost. Navzdory nouzovému stavu porážky na českých jatkách od začátku roku v porovnání se srovnatelným obdobím loňského roku mírně vzrostly.
Každé poražené zvíře na českých jatkách musí být veterinárním dozorem před porážkou prohlédnuto a následně je po porážce prohlédnuto také z něj získané maso tak, aby do obchodů či ke zpracování putovalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie jsou veterinárním dozorem vyřazovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů.
Z níže uvedených čísel o vývoji porážek na českých jatkách v dosavadním průběhu roku je patrné, že porážky skotu, prasat i hrabavé drůbeže v dosavadním průběhu letošního roku rostou v řádu jednotek procent. K žádnému zásadnímu propadu nedošlo ani v období nouzového stavu od 12. do 24. března. Zatímco u skotu a hrabavé drůbeže jsme zaznamenali meziroční pokles o 3 respektive 4 procenta, porážky prasat (vepřové je stále nejvíce konzumované maso v ČR) vzrostly v uvedeném období téměř o desetinu.