Za prvních pět měsíců letošního roku veterinární inspektoři provedli přes 120 kontrol prodejců na trzích. U 19 procent kontrol bylo zjištěno pochybení. V letním období nebezpečí spojená se stánkovým prodejem živočišných produktů výrazně stoupají. Proto se velké množství kontrol odehrává právě v tomto období.
Nejčastějším prohřeškem v dosavadním průběhu roku je porušení takzvaných zásad výrobní a hygienické praxe. Mezi ně patří zejména nedodržování teplot nabízených výrobků či jejich nedostatečná ochrana před vnější kontaminací. Další frekventované porušení představují chyby ve značení potravin, porušení předpisů při manipulaci s produkty a také neznámý či nejasný původ zboží. V prvních pěti měsících loňského roku provedli veterinární inspektoři na trzích 116 kontrol z toho při 22 z nich zjistili nějakou závadu. Pořadí nejčastějších závad bylo obdobné jako letos.
„Vážné zdravotní následky zejména při teplém počasí může pro spotřebitele mít nedodržení teplot při skladování a nabízení potravin. Prodejci musí na trzích udržovat zboží při určených teplotách. Naše kontroly jsou v horkých dnech právě na splnění této povinnosti zaměřené,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád, který se dnes zúčastnil kontroly farmářského trhu ve Vyškově.
![](/Content/Img/content-lock.png)
Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva