Spotřebitelé, kteří mají maso doma, by jej rozhodně neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě, kde jej zakoupili.
Veterinární inspektoři z Olomouckého kraji odebrali úřední vzorek v rámci monitoringu výskytu cizorodých látek v potravinách. Laboratorní vyšetření detekovalo 96,9 mg/kg olova. Limit hodnocení zdravotního rizika 0,1 mg/kg, byl výrazně překročen. Nebezpečí dlouhodobého příjmu olova je především v ovlivnění nervového systému, a to především u dětí.
Obchodní řetězec odebral od výrobce 100 kilogramů masa. SVS nařídila okamžité stažení produktu z trhu a jeho následnou likvidaci v asanačním podniku.
Identifikace výrobku:
Název: Divoké prase maso na guláš
Výrobce: Ing. Josef Kopačka, Petrovice u Sušice 47, IČ: 18238319, CZ 598 ES
Zmrazeno: 21. 06. 2021
Datum minimální trvanlivosti: 21. 6. 2023
Olovo se do těla zvěřiny dostává zpravidla prostřednictvím střel použitých při lovu. SVS každoročně vyšetřuje vice než 100 vzorků různých druhů lovné zvěře na obsah toxických chemických prvků včetně olova. V loňském roce byla nadlimitní koncentrace olova zjištěna u jednoho vzorku masa kachny divoké, jednoho bažanta a tří prasat divokých.
Pro omezení nadbytečného příjmu olova ze zvěřiny je důležité, aby místo vstřelu a jiné střelou poškozené tkáně byly posuzovány jako potenciálně kontaminované a byly důsledně odstraněny z opracovaného těla a tím byl snížen celkový příjem olova z konzumované zvěřiny.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva