Silvestr na památkách nabízí loučení s Vánoci i závod v běhu

27.12.2016 9:00 | Zprávy

Pohyb na čerstvém vzduchu, kulturní zážitky i ohlédnutí za končícími vánočními svátky nabídnou na přelomu roku památky ve správě Národního památkového ústavu. Na Silvestra budou mít návštěvníci poslední možnost prohlédnout si svátečně vyzdobené interiéry hradů a zámků a zavzpomínat na Vánoce, nový rok bude možné zahájit třeba výstupem na věž hradu Kunětická hora.

Silvestr na památkách nabízí loučení s Vánoci i závod v běhu
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Pokud je vaším novoročním předsevzetím aktivní pohyb, máte příležitost začít se mu věnovat hned 1. ledna na hradě Kunětická hora. Novoroční výstup na věž hradu po více než 130 schodech slibuje sportovní výkon i pořádný nadhled. Zpřístupněno bude nádvoří a část expozic, děti mohou přinést pochoutky pro ptáčky a nazdobit jimi stromy.

Silvestrovský hrad Šternberk zve na šermířské souboje i ukázky historických tanců, chybět nebude občerstvení a o hudební doprovod se postará flašinetářka. Aktivní návštěvníci se mohou zapojit do závodu v orientačním běhu. Ukrátit si čekání na nový rok bude možné také na Bouzově nebo na bečovském zámku, kde si zájemci mohou prohlédnout vzácný románský relikviář svatého Maura. 

Návštěvníci zámku Lysice zavzpomínají poslední den roku na Vánoce při prohlídkch vyzdobených komnat s povídáním o zámeckých Vánocích – a vánoční atmosférou bude dýchat i hlinecký Betlém vánoční. Na návštěvníky tam budou čekat vyzdobené roubenky, jejichž expozice připomenou, jak se dříve slavily svátky v zimním období, jaké dárky dostávaly děti v mikulášské nadílce, jaké pohoštění se připravovalo pro přadleny nebo jak vypadala oslava Štědrého večera.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

36. týden na Energetické burze ČMKB

9:10 36. týden na Energetické burze ČMKB

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) byly ve 36. týdnu uzavřeny kontrakty na dodávku 171 t…