TSB: Špatný technický stav jízdního kola může přispět k vážnému zranění

02.04.2016 14:31 | Zprávy

Každoročně utrpí několik cyklistů zranění vinou špatného technického stavu jízdního kola. Zranění mohou být i vážná. Pravidelná kontrola technického stavu bicyklu se určitě vyplatí.

TSB: Špatný technický stav jízdního kola může přispět k vážnému zranění
Foto: nadacebesip.cz
Popisek: Tým silniční bezpečnosti

Každý rok utrpí několik cyklistů zranění v důsledku špatného technického stavu jejich jízdního kola. Celkově bylo v letech 2012-2015 zbytečně těžce zraněno 5 osob, lehkou újmu na zdraví pak utrpělo dalších 32 osob. Cyklisté jsou považováni za řidiče. Musí tak dbát na řádný technický stav svého stroje. „Podle Centra pro výzkum nehod Monash University zhruba 35 procent cyklistů havaruje v rychlostech 15-24 km/h, dalších přibližně 23 procent v rychlostech 25-34 kilometrů v hodině. Při těchto rychlostech je třeba počítat s tím, že se zpravidla bez zranění neobejdou,“ upozorňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Na začátku cyklistické sezony se určitě vyplatí provést zevrubnou prohlídku jízdního kola. Nástup jara by měl být impulzem k provedení pečlivé kontroly i pro ty, kteří se na jízdním kole přepravují celoročně. Řekněme pro jistotu. „Cyklisté by ovšem měli mít neustále na paměti, že jsou řidiči – byť nemotorového – vozidla. Měli by tak neustále dbát na jeho řádný technický stav,“ apeluje Tomáš Lindner, manažer dopravně preventivní kampaně Na kole jen s přilbou. Pokud si neporadí sami, určitě se vyplatí navštívit kvalitní odbornou dílnu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rekordní rozpočet na dálnice, obchvaty a železnici, SFDI má mít pro rok 2025 celkem 160,3 miliardy korun

22:08 Rekordní rozpočet na dálnice, obchvaty a železnici, SFDI má mít pro rok 2025 celkem 160,3 miliardy korun

Výbor SFDI schválil návrh rozpočtu fondu, který počítá pro příští rok s celkovou výší 160,3 miliardy…