ÚOHS: Potvrzen postup zadavatelů v zakázce na výstavbu Janáčkova kulturního centra

25.08.2024 7:31 | Monitoring

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna zamítl rozklad dodavatele Gardenline s.r.o. proti opakovanému prvostupňovému rozhodnutí ve věci zakázky na výstavbu Janáčkova kulturního centra v Brně.

ÚOHS: Potvrzen postup zadavatelů v zakázce na výstavbu Janáčkova kulturního centra
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Definitivně tak potvrdil, že zadavatelé, kterými jsou statutární město Brno a Brněnské komunikace a. s., v uvedeném zadávacím řízení postupovali ve vztahu k tomu, co bylo návrhem namítáno, v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Předseda ÚOHS již v květnu zrušil původní prvostupňové rozhodnutí, v němž Úřad vyhověl návrhu společnosti Gardenline. Podle Úřadu měl diskriminační charakter požadavek na předložení referenční zakázky prokazující realizaci stavby nebo rekonstrukce objektu občanské vybavenosti. Při následném rozhodování o rozkladu zadavatelů se předseda Úřadu se závěry prvostupňového rozhodnutí neztotožnil, rozhodnutí zrušil a věc vrátil k novému projednání. Úřad pak v opakovaném řízení návrh dodavatele Gardenline zamítl, když v souladu s právním názorem předsedy potvrdil, že kategorie staveb občanské vybavenosti není kritériem, které by nepřiměřeně omezovalo okruh dodavatelů schopných podat nabídku.

Navrhovatel Gardenline proti rozhodnutí podal rozklad, který nyní předseda Úřadu definitivně zamítl. I v opakovaném řízení o rozkladu se předseda Mlsna zabýval zejména požadavkem na referenci stavbou občanské vybavenosti. Daný požadavek má podle předsedy ÚOHS zjevný vztah k předmětu plnění, neboť i předmět plnění je stavbou občanské vybavenosti, a jeho vymezením zadavatelé připustili velkou množinu staveb, kterými je možné zkušenost získat a prokázat. Tím sice zobecnili vztah předmětu plnění a kritéria technické kvalifikace, ale takový postup lze považovat za zákonný, neboť rozšiřuje soutěž o zakázku. Podle předsedy ÚOHS bylo jednoduché splnit řešený požadavek a relevantní dodavatelé jím nemohli být omezeni.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS: Hasiči vzhledem k výstrahám ČHMÚ doporučují občanům připravit se na povodně

7:23 HZS: Hasiči vzhledem k výstrahám ČHMÚ doporučují občanům připravit se na povodně

V souvislosti s povodňovými výstrahami Českého hydrometeorologického ústavu se Hasičský záchranný sb…