ÚOOÚ: Doporučení ke kamerovým systémům bezpilotních letadel

11.08.2024 16:14 | Tisková zpráva

Doporučení Úřadu pro ochranu osobních údajů č. 01/2024 (z 8. července 2024) ke zpracování osobních údajů prostřednictvím záznamu z kamer, kterými jsou vybavena bezpilotní letadla, které navazuje na původního stanoviska ÚOOÚ ke Zpracování osobních údajů prostřednictvím záznamů z kamer, kterými jsou vybaveny bezpilotní letadla z ledna 2013.

ÚOOÚ: Doporučení ke kamerovým systémům bezpilotních letadel
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

Kamerová zařízení umístěná na bezpilotních letadlech technicky umožňují systematické zachycování a zpracování záběrů identifikovaných nebo identifikovatelných fyzických osob, a to včetně ryze soukromého prostředí, ve kterém se tyto osoby pohybují nebo které obývají (zahrady, byty apod.). Dochází tak poměrně jednoduchou cestou k získání osobních údajů i z prostředí, které by jinak bylo velmi obtížně dostupné. 

Při provozování takových kamerových systémů musí vzít správce či zpracovatel do úvahy následující právní předpisy

  • nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (dále jen obecné nařízení), 
  • nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)) 2018/1139 o společných pravidlech v oblasti civilního letectví a o zřízení Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví (dále jen nařízení 2018/1139),
  • zákon č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů (dále též zákon o zpracování osobních údajů), kterým se transponuje směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/680 ze dne 27. dubna 2016, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů příslušnými orgány za účelem prevence, vyšetřování, odhalování či stíhání trestných činů nebo výkonu trestů, o volném pohybu těchto údajů a o zrušení rámcového rozhodnutí Rady 2008/977/SVV, a také se jím konkretizují některá obecná ustanovení  obecného nařízení,
  • zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, zejména § 62 uvedeného zákona, který umožňuje policii, je-li to nezbytné pro plnění jejích úkolů, pořizovat zvukové, obrazové nebo jiné záznamy osob a věcí nacházejících se na místech veřejně přístupných a zvukové, obrazové nebo jiné záznamy o průběhu úkonu [Policie ČR může mít výjimky plnění z některých povinností daných obecným nařízením, případně se může řídit zákonem č. 110/2019 Sb., v částech provádějících transpozici směrnice Rady (EU) 2016/680],
  • zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, zejména § 81 a násl.  upravující ochranu osobnosti. Při rozhodování o tom, zda se bude jednat o zpracování osobních údajů v režimu obecného nařízení, bude záležet na charakteru zpracování a pořizovaných záběrů.

Ke zpracování osobních údajů, na které se obecné nařízení nevztahuje, je možné zařadit následující formy využití kamer umístěných na bezpilotních letadlech:

  • využití kamerového systému a bezpilotních letadlech takovým způsobem (sledování krajiny, monitoring zvěře, monitoring zemědělských plodin, protipožární sledování apod.), kdy nejsou pořizovány záběry umožňující identifikaci (přímou nebo nepřímou) fyzických osob, případně jsou nahodilé a nechtěné záběry toto pravidlo porušující (například z důvodu nerovnosti/nepřístupnosti krajiny, při vzletu či přistání) ze zpracování ihned vyloučeny;
  • využití kamerového systému na bezpilotních letadlech pro osobní potřebu, tzn. pro monitorování prostor vlastněných nebo užívaných výlučně fyzickou osobou nebo jejími rodinnými příslušníky, které zachycuje pouze tyto osoby (po dohodě s nimi);

Uvedené ovšem nezahrnuje neomezené zpřístupnění takových záběrů (obsahujících osobní údaje) například na webu.

  • využití kamerového systému na bezpilotních letadlech Policií ČR, případně jinými příslušnými orgány, za účelem prevence, vyšetřování, odhalování či stíhání trestných činů nebo výkonu trestů; tato zpracování se řídí zvláštními zákony, např. v případě Policie ČR příslušnými ustanoveními výše zmíněného zákona o zpracování osobních údajů a zákona o Policii ČR, avšak v principu jsou základní pravidla zpracování prakticky totožná s obecným nařízením.
  • využití kamerového systému na bezpilotních letadlech pro novinářské účely se řídí §89 a §90 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník a §17 zákona č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů; právním základem by v těchto případech měl být oprávněný zájem správce či třetí osoby, přičemž důležitou zásadou při využití bezpilotních letadel k tomuto účelu je dodržení zásady přiměřenosti zásahu do soukromí.
  • V jiných případech je nutné při shromažďování a zpracování údajů získaných prostřednictvím bezpilotních letadel vybavených kamerovým zařízením plnit všechny povinnosti uložené obecným nařízením a zákonem o zpracování osobních údajů, a to bez ohledu na to, zda bezpilotní systém podléhá ustanovením zákona č. 49/1997 Sb., o civilním letectví, či nikoli.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo vnitra opět připravilo volební videa v českém znakovém jazyce

16:08 Ministerstvo vnitra opět připravilo volební videa v českém znakovém jazyce

Videa v českém znakovém jazyce k letošním krajským a senátním volbám najdou neslyšící na webových st…