Michael Schwarz je jedním z nejvýraznějších a nejúspěšnějších amerických režisérů a producentů dokumentárních filmů. Za svou tvorbu obdržel několik prestižních mezinárodních ocenění, včetně tří televizních cen Emmy (viz http://www.kikim.com/xml/aboutUsAwards.php). Nominaci na cenu Emmy s filmem Botanika touhy sice neproměnil, na 2. ročníku LSFF v roce 2012 za něj však získal Cenu ministra zemědělství.
Na 5. ročník LSFF přijíždí osobně uvést evropskou premiéru filmu In Defense of Food (Na obranu jídla). Ta stejně jako film Botanika touhy vychází z bestselleru Michaela Pollana, významného amerického popularizátora vědy. Hlavní otázka filmu zní – čím to, že moderní potraviny, kterých je díky pokročilým metodám produkce dostatek a jejichž vlastnosti dokážeme ovlivnit, vedou v globálním měřítku k devastování zdravotního stavu lidstva.
Festival přivítá také další významné mezinárodní hosty. Budou to režiséři či producenti:
Oliver Dickinson – Where The Hills Are Greener (Kde jsou kopce zelenější)
Philipp Enders – Mammon: Per Anhalter durchs Geldsystem (Peníze: Návod pro zmateného uživatele)
Wouter Massink – Rwanda: Source Of Prosperity (Rwanda: Zdroj prosperity)
Panos Raptis – The Secret Life Of Materials (Tajný život materiálů)
Rob van Hattum – The Greedy Brain (Nenasytný mozek)
Všechny cizojazyčné filmy zařazené do soutěžní a informační sekce jsou opatřeny českými titulky nebo čteným českým komentářem.
Z českých režisérů, kteří festival navštíví, jmenujme režiséra Jana Svatoše, který se svým filmem divoČiny získal Cenu studentské poroty na LSFF 2014. Letos představí dva své další filmy – Causa Carnivora o šelmách v kontextu evropského či českého ekosystému, a Lekce divokosti o divokých koních ve vojenském prostoru Milovice.
Jan Svatoš se také bude podílet na víkendovém pokračování festivalu, který se ve dnech 17. a 18. 10. propojí se Street Food Festivalem v prostoru kolem Národní technické knihovny v Dejvicích. V rámci dvoudenní akce nazvané „Jídlo – to je věda“ zde J. S. představí unikátní putovní výstav Archa světel a stínů. Jedná se o interaktivní výstavu 100 let starých fotografií z Afriky k jeho připravovanému filmu.
Dalším velmi významným hostem, který obohatí nejen program festivalu, ale také veřejný prostor, bude český architekt, profesor Martin Rajniš, držitel ocenění či nominací prestižních českých a světových ocenění, včetně nominací na cenu Miese van der Rohe. Tento „enfant terrible“ české (a světové) architektury, pro něhož je právě přírody a její tvary trvalou inspirací, na prostranství před Národní technickou knihovnou v „přímém přenosu“ se svými studenty, příznivci i náhodnými kolemjdoucími postaví jedinečnou dřevostavbu z větví a klacků reflektující téma „Chaosu“.
Materiály o hostech včetně fotografií naleznete v příloze. Co dobrého z tohoto setkání vzejde i všechny další informace, najdete v programu na www.lsff.cz.
Programová ochutnávka
Life Sciences Film Festival organizuje Česká zemědělská univerzita společně s o.s. Harvest Films. Každoročně v říjnu představí více než stovku dokumentů, které doprovází desítky besed s vědci i filmaři, prezentací, výstav, ochutnávek a koncertů.
Hlavním tématem páté fiesty filmu a vědy bude jídlo ve všech myslitelných podobách, přesněji vztah mezi jídlem a zdravím. Co má člověk jíst, aby byl zdravý? Nakolik souvisí exploze civilizačních nemocí s tím, co jíme? Vyvíjí se naše západní kultura stravování i životní styl udržitelným směrem, nebo kráčí směrem k peklu? Jak je možné bojovat s obezitou, cévními nemocemi či cukrovkou?
Překvapivě prosté odpovědi na tyto otázky formuluje světově proslulý publicista Michael Pollan ve zbrusu novém dokumentu Michaela Schwarze In Defense Of Food, Na obranu jídla. Diváci LSFF film uvidí v evropské premiéře. Další dokument Polyfaces se představí dokonce ve světové premiéře. Jeho protagonistu Joela Salatina zná každý, kdo se jen trochu zajímá o udržitelnou budoucnost.
Nebo vás zajímá, jak se to opravdu má s celiakií? Odpovědi najdete nejen ve stejnojmenném dokumentu, ale i v diskusi s lékaři a těmi, kteří se s různými formami intolerance lepku učí žít.
Dokument Ferment představí světoznámého mága fermentačních procesů Sandora Katze, který proslul uměním zkvasit téměř všechno. Ale dozvíte se také, jak vzniká globální menu či jak Země uživí 10 miliard lidí. Festival ukáže i to, jak se chovají šneci po rakousku, jak se vedou pivní války po česku, jak se dělá šunka po maďarsku, slivovice po moravsku, jak se rozvíjí permakultura nebo nakolik mohou být potraviny a další zdroje produkovány férově…
Ale i pátý ročník festivalu dostojí svému mezioborovému zaměření a nabídne celou řadu přesahů. A protože nejen jídlem živ jest člověk, hned první předfestivalový výkop bude ve znamení těch nejdivočejších snů, které se mění v realitu...
Bude se hovořit také o penězích v souvislosti s novým dokumentem Peníze: Manuál pro zmateného uživatele, v němž ekonom a filozof Tomáš Sedláček pojmenovává mnohé problémy naší velmi turbulentní současnosti.
Festival nezapomíná ani na včely a jejich obdivovatele i chovatele. Blok dokumentů Tajemství úlu, Včelař – farmář a Apiterapie představí nejenom fantastické pohledy do včelího společenstva a celý včelařův rok. Léčba včelím bodnutím dnes otevírá zcela neprobádaný prostor, který snad skrývá i tajemství k léčbě autoimunitních a dalších onemocnění. Ale na své si přijdou i milovníci lesa nebo koní, ochránci přírody a vlastně každý, kdo se chce dozvědět víc o životě, o jeho vývoji i o principech jeho fungování.
Pátý ročník LSFF nabízí ještě další novinku. Vítězné filmy LSFF 2015 bude možné zhlédnout v Národní technické knihovně, kde se Life Sciences Film Festival setká se Street Food Festivalem.
ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství a lesnictví, ekologie a životního prostředí, technologií a techniky, ekonomie a managementu. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím, včetně školních podniků, umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu, včetně zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. V roce 2013 ČZU uspěla v soutěži Českých 100 nejlepších v příslušné oborové kategorii a také získala prestižní ocenění ECTS Label.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva