Vláda: RVVI projednávala postup hodnocení výzkumu a skloubení vědecké profese s rodičovstvím

03.12.2019 9:10 | Zprávy

Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) se sešla ve Strakově akademii k pravidelnému zasedání. K hlavním bodům jednání patřily postupy hodnocení výsledků, agregace a interpretace hodnocení dle Metodiky 2017+, rozprava k systematizaci řízení a koordinace zaváděné Inovační strategie ČR, výchozí návrh výdajů státního rozpočtu na VaVaI 2021-2013 nebo problematika skloubení vědecké profese a rodičovství.

Vláda: RVVI projednávala postup hodnocení výzkumu a skloubení vědecké profese s rodičovstvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Před vlastním jednáním Rady proběhla tradičně schůzka garantů Inovační strategie ČR (IS2030). Na zasedání byl následně diskutován materiál Systém řízení a koordinace IS2030, průvodní dokument, který staví na konkrétních opatřeních za jednotlivé pilíře a v hlubším detailu nastiňuje, jaká opatření jsou už realizována či se budou v následujících letech realizovat. Materiál je nyní předložen Radě k připomínkování a schválen by mohl být již na příštím jednání RVVI. Následně bude materiál předložen k projednání vládě.

V dalším ze stěžejních bodů RVVI schválila postup hodnocení podle Metodiky 2017+ v roce 2019 včetně interpretace a agregace získaných informací a dat. Slovy prvého místopředsedy RVVI Petra Dvořáka „dospělo hodnocení výzkumu v České republice do stádia, kdy je zapotřebí pojmenovat kvalitu a ukázat, které obory a které instituce jsou výborné, které dobré a které mají co dohánět. Dnes jsme schválili návod, jak interpretovat analýzy, které se v rámci modulů 1 a 2 udělaly. Je důležité si uvědomit, že s novou metodikou se poměrně dramaticky mění možnost posuzování kvality výzkumu, umíme identifikovat, který obor je v konkrétní instituci vynikající, srovnatelný nebo dokonce lepší než EU15, dosahuje světové úrovně a který prozatím ne.“

V těsné spolupráci RVVI a ministerstva školství byl připraven další z dnes schválených materiálů Mapování tematických oblastí pro příští programovací období, který definuje deset doporučených prioritních oblastí výzkumu a terciárního vzdělávání určených pro vyjednávání s Evropskou komisí směrem k nově připravovaným operačním programům financovaným ze strukturálních fondů ESIF.

Neméně významným bodem zasedání byla také otázka dosud unikající kapacity týkající se znevýhodnění postavení rodičů v českém výzkumném prostředí. Po Novém roce bude z řad členů Rady jmenován zpravodaj pro oblast skloubení vědecké profese a rodičovství. Bude mít konkrétní odpovědnost a konkrétní úkoly.

V pokračující rozpravě RVVI schválila Výchozí návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, experimentální vývoj a inovace na roky 2021–2023, jakož i Postup při hodnocení návrhů programů účelové podpory a skupin grantových projektů.

V neformální diskusi členové Rady s uspokojením konstatovali, že byl v tomto týdnu Poslaneckou sněmovnou konsenzuálně projednán návrh novely zákona 130/2002 Sb., jehož zásadním segmentem je i změna a legislativní ukotvení systému hodnocení výzkumu dle Metodiky 2017+.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří rozvoj paliativní péče

22:28 MHMP: Praha podpoří rozvoj paliativní péče

Rada hl. m. Prahy na svém pondělním jednání schválila vyhlášení Programu podpory v oblasti zdravotni…