ZOO Liberec se připojí k oslavě Světového dne slonů

10.08.2016 14:17

Datum 12. 8. je v kalendáři zoologů celého světa označen coby World Elephant Day. Ve stejný den si svátek nejmohutnějších suchozemských savců připomene i liberecká zoologická zahrada.

ZOO Liberec se připojí k oslavě Světového dne slonů
Foto: zooliberec.cz
Popisek: Sloni v ZOO Liberec

Chov největších chobotnatců planety v této zoo probíhá už celých 58 let a zahrada se od počátku zaměřuje na slony indické. Současnými obyvatelkami již dosluhujícího pavilonu ze šedesátých let, na jehož obnovu zoo už léta hledá prostředky, jsou dvaapadesátiletá slonice Rání, původem přímo z Indie (v Liberci žije již od roku 1967) a její sloní kolegyně Bala. Ta dorazila v roce 2013 (nar. 1984) z německé ZOO Münster. Akce má za cíl upozornit veřejnost na výjimečné vlastnosti a schopnosti těchto zvířecích obrů a bohužel i připomenout jejich snižující se stavy ve volné přírodě.

Návštěvníci si v den akce mohou v areálu projít Sloní stezku s otázkami týkajícími se těchto zvířat a zcela ojediněle bude možné přihlásit se na prohlídky zákulisí sloního pavilonu, kde se naskytne příležitost se s libereckými slonicemi a jejich ošetřovateli setkat nablízko. Rezervace na jednu ze 3 prohlídek (každá o kapacitě 15 osob) probíhá v sekci Aktualit na webu www.zooliberec.cz. Zájemci si za tuto nadstandardní prohlídku připlatí 50 Kč ke vstupnému. Taktéž proběhne v pátek 12. 8. od 9.00 běžné denní koupání a kondiční cvičení a nebude chybět ani tradiční ukázka pracovního výcviku slonů ve 14.00.

Zajímavosti ze sloního života a jejich chovu nabídne i stan umístěný nedaleko sloní expozice (9.00 – 15.00), kde bude možné spatřit např. běžnou krmnou dávku sloního jedince, preparát sloní lebky, sloní stoličku či veterinární a ošetřovatelské pomůcky. Ošetřovatelé chystají i přehlídku zničených předmětů a nářadí, které během let padly za oběť sloní síle, hmotnosti či zvědavosti.

Info o druhu najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Pro sídlo správy chráněné krajinné oblasti Soutok zvítězila nabídka města Lanžhot

16:46 AOPK ČR: Pro sídlo správy chráněné krajinné oblasti Soutok zvítězila nabídka města Lanžhot

Zároveň byly shromážděny nabídky vhodných míst a objektů pro umístění Domu přírody Soutoku.