Zámek Štiřín na vlastníka stále čeká, ÚZSVM vyhlásí další kolo výběrového řízení

23.10.2024 19:15 | Tisková zpráva

Do včerejšího výběrového řízení s elektronickou aukcí na jedinečný areál zámku Štiřín nebyla složena žádná kauce. Z toho důvodu byla aukce automaticky zrušena. ÚZSVM proto vyhlásí další kolo výběrového řízení, informace budou zveřejněny na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz.

Zámek Štiřín na vlastníka stále čeká, ÚZSVM vyhlásí další kolo výběrového řízení
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Cílem ÚZSVM je pro tento výjimečný a pro stát nepotřebný areál s barokním zámkem a rozlehlým parkem najít definitivního vlastníka, který by pro něj nalezl smysluplné využití. ÚZSVM se stal příslušný hospodařit s areálem zámku Štiřín 1. června 2023, a to na základě smlouvy o předání majetku a o změně příslušnosti hospodařit s majetkem státu uzavřené mezi ÚZSVM a Zámkem Štiřín, příspěvkovou organizací Ministerstva zahraničních věcí.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 18726 lidí

Již v době převodu na ÚZSVM byl areál uzavřen. ÚZSVM v souladu se svými zákonnými povinnostmi nabízel areál zámku Štiřín ostatním státním institucím. Žádná státní instituce o nemovitosti zájem neprojevila, a to ani po konci více než tříměsíční vnitrostátní nabídky. Areál štiřínského zámku je tak pro stát nepotřebný. Národnímu památkovému ústavu bylo převedeno 1 665 movitých položek ze zámeckého mobiliáře.

Zákonem preferovaný způsob nakládání s nepotřebným státním majetkem je prodej prostřednictvím transparentního výběrového řízení. ÚZSVM v případě zámku Štiřín neshledal důvod pro odchýlení se od tohoto postupu, i kvůli vysokým nákladům daňových poplatníků na správu prázdného a pro stát nepotřebného majetku.

Zámecký areál leží přibližně 25 kilometrů jihovýchodně od centra Prahy. Jeho součástí je zámek z 18. století. Dnešní podobu zámek získal kolem roku 1900, kdy byl upraven podle projektu architekta Jiřího Stibrala. V roce 1945 se vlastníkem zámku stal stát. V letech 1985 – 1993 byly v zámku provedeny úpravy se záměrem budoucího hotelového využití. Prostory v prvním patře zámku byly využívány jako konferenční sály a salonky pro hosty.

Areál zámku Štiřín byl provozován jako hotel s restaurací, wellness centrem a golfovým hřištěm. Nejednalo se tak o zámecký areál, který by byl běžně přístupný veřejnosti. K zámku náleží i malebný zámecký park v anglickém stylu, sloužící jako golfové hřiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Vaše platy a náhrady

Dobrý den, mám toho na srdci více. Jednak nechápu, proč by měli politici brát tak vysoké platy? Podle mě by byl adekvátní maximálně tak dvojnásobek průměrné mzdy, možná byste se pak i víc snažili, aby mzda lidí rostla. Taky nechápu, proč by se měl neustále zvyšovat? Proč ne třeba jednou za 5 let o n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Zámek Štiřín na vlastníka stále čeká, ÚZSVM vyhlásí další kolo výběrového řízení

19:15 Zámek Štiřín na vlastníka stále čeká, ÚZSVM vyhlásí další kolo výběrového řízení

Do včerejšího výběrového řízení s elektronickou aukcí na jedinečný areál zámku Štiřín nebyla složena…