Zoo Ostrava: Operace zlomeného křídla u samice supa bělohlavého

06.08.2024 7:31 | Tisková zpráva

Pár supů bělohlavých v ostravské zoologické zahradě v loňském roce úspěšně zahnízdil a odchovával svého potomka. Ve třech měsících stáří mláděte chovatelé zpozorovali, že má zlomené křídlo. Rozhodli se k náročné operaci. Po zotavení byl mladý sup – samice – letos v dubnu převezen do zoo ve Francii. Díky úspěšnému zákroku má šanci na zapojení se do reprodukce.

Zoo Ostrava: Operace zlomeného křídla u samice supa bělohlavého
Foto: ZOO Ostrava
Popisek: Zoo Ostrava

Samice supa bělohlavého (Gyps fulvus fulvus) se vylíhla na hnízdě pod rodiči 12. dubna 2023. Zpočátku vše probíhalo v pořádku, oba rodiče o svého potomka vzorně pečovali. Chovatelé vše sledovali jen prostřednictvím kamery, která nepřetržitě snímá hnízdo a do odchovu nijak nezasahovali, což je ideální případ. Po třech měsících od vylíhnutí mláděte ale z kamerového záznamu zjistili, že má problém s křídlem. Při kontrole jsme zjistili frakturu křídla, kterou mu zřejmě mohl způsobit neúmyslně jeden z rodičů, který na ně mohl šlápnout.

Chovatelům bylo jasné, že supice bude trvale handicapovaná, přesto chtěli zraněné křídlo zachránit. Věděli jsme, že vzhledem ke komplikované několik dní staré zlomenině létat už nebude, ale s křídlem i když nefunkčním má pták větší stabilitu a má větší šanci se úspěšně pářit. Několikatýdenní bandáž křídla sice zajistila srůst kostí, ale křídlo zůstalo svěšené a vadilo jí v pohybu. Proto jsme na začátku letošního roku v rámci nezištné spolupráce s MVDr. Raškou a jeho kolektivem přistoupili k operaci, jejímž cílem bylo omezit pohyb v loketním kloubu a tím křídlo trvale pozvednout k tělu. Operace trvala víc než dvě hodiny a skončila úspěšně. Samice byla velmi dobrý pacient. Po dokonalém zhojení ran a krátké rekonvalescenci byla na doporučení evropského koordinátora chovu supů bělohlavých v dubnu 2024 převezena do Bioparku ve Francii. Zde je umístěna ve velké otevřené voliéře, kterou obývá s několika podobně handicapovanými supy.

V letošním roce rodičovský pár supů bělohlavých odchovává dalšího potomka zatím bez komplikací. Mládě bude vypuštěno do volné přírody v rámci mezinárodního repatriačního projektu v Bulharsku, aby posílilo místní populaci těchto majestátních dravců.\

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Protipovodňový a ekologický projekt dokončily Lesy ČR na Frýdeckomístecku

22:03 Protipovodňový a ekologický projekt dokončily Lesy ČR na Frýdeckomístecku

Protipovodňové opatření na toku Hluchová v intravilánu obce Bystřice na Frýdeckomístecku dokončily L…