Zoo Ostrava: Voliéry ptáků Tibetu a Číny znovu otevřené po rekonstrukci

24.08.2024 16:14 | Tisková zpráva

Expozičně-chovatelský komplex tvoří pět voliér, z nichž dvě největší jsou průchozí. Jsou uspořádány tak, jako bychom pomyslně sestupovali z nejvyšších nadmořských výšek himálajských vrcholků až do nížin východní Číny. Každou z voliér obývají ptačí druhy typické pro danou oblast a nadmořskou výšku. Po téměř 20 letech prošly voliéry nutnou rekonstrukcí a opravami. Nyní jsou opět přístupné návštěvníkům.

Zoo Ostrava: Voliéry ptáků Tibetu a Číny znovu otevřené po rekonstrukci
Foto: ZOO Ostrava
Popisek: Zoo Ostrava

Voliéry ptáků Tibetu a Číny se v ostravské zoologické zahradě nacházejí nedaleko vstupu do zoo. Byly vybudovány před téměř dvaceti lety, a tak potřebovaly některé části opravit a zrenovovat. V posledních měsících proběhla oprava stříšek a stropních sítí. Nosné sloupy byly vydekorovány do umělých stromů, dále byl opraven vodopád a vytvořeny kaskádovité mělčiny. Došlo rovněž k úpravě dvou jezírek v jedné z průchozích voliér. V obou průchozích voliérách pak byly vybudovány nové chodníky se stopami.

Pro aranžování voliér byly předlohou přirozené biotopy v jednotlivých nadmořských výškách. Tak lze ptáky pozorovat v přirozeném prostředí podobném rozmanité, krásné, ale ohrožené přírodě Tibetu a Číny:

1. voliéra „Himálaje“ – průchozí
Štíty hor a vysokohorská údolí Himálaje ve výšce 4000–5000 m n. m. – život v těchto výškách je velmi náročný a tvrdým podmínkám se obecně přizpůsobilo jen málo rostlinných i živočišných druhů. Z rostlin zde například najdete typické rododendrony. Ze zvířat voliéru obývají:
- kavče červenozobé (Pyrrhocorax pyrrhocorax)
- bažant lesklý (Lophophorus impejanus)
Pozorný návštěvník zde může nově objevit i pobytové znaky zdejších velkých kočkovitých šelem – tajuplných irbisů (Panthera uncia). Ani čerstvé stopy však nemusí budit obavy, irbisi se v této průchozí voliéře neprohánějí.

2. voliéra „Náhorní plošiny Tibetu“
Ve výšce 3000–4000 m n. m. se v horách Tibetu jsou rovinaté i zvlněné terény s typickými porosty rododendronů a azalek. Druhová skladba je v těchto výškách bohatší než ve velehorách, ale stále ještě poměrně malá v porovnání s úživnými nížinnými oblastmi:
- kraska červenozobá (Urocissa erythroryncha)
- bažant tibetský (Crossoptilon crossoptilon drouynii)

3. voliéra „Bambusové porosty Sečuanu“
V nadmořské výšce asi 2000–3000 m se v Sečuanu nacházejí rozsáhlé bambusové porosty. V těchto oblastech je již znát činnost člověka, proto zde mnoho druhů zvířat patří k ohroženým (např. bažantů). K nejznámějším ohroženým obyvatelům jistě patří pandy velké. V ostravském Sečuanu ale najdete tyto druhy:
- kur bambusový (Bambusicola thoracicus thoracicus)
- satyr Temminckův (Tragopan temminckii)
- holub zelenokřídlý (Chalcophaps indica indica)

4. voliéra „Junnan – smíšený les“
Smíšené lesní porosty v nadmořské výšce 1000–2000 m poskytují životní prostor poměrně bohaté druhové skladbě zvířat. Zde však dochází k mnohem častějším tlakům ze strany člověka, takže řada zde vyskytujících se druhů zvířat i rostlin patří rovněž k vzácným a ohroženým:
- hrdlička čínská (Spilopelia chinensis chinensis)
- bažant paví (Polyplectron bicalcaratum)
- drozd černoprsý (Turdus dissimilis)

5. voliéra „Nížiny východní Číny“ – průchozí
Ze zmíněných biotopů jsou nížiny druhově nejbohatší. Jihovýchod Číny je však velmi hustě osídlen, což s sebou nese i změnu životního prostředí v důsledku lidské činnosti. Někteří živočichové se přizpůsobili (např. drobný špaček čínský), jiní se stali velmi vzácnými a ohroženými vyhubením, jako například polák východní (Aythya baeri). Z dalších obyvatel ve voliéře uvidíte:
- morčák bílý (Mergellus albellus)
- tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta)
- ústřičník velký (Haematopus ostralegus)
- straka modrá asijská (Cyanopica cyanus)
- špaček čínský (Sturnia sinensis)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Češi se na podzim opět vrací k domácím dovoleným

22:28 CzechTourism: Češi se na podzim opět vrací k domácím dovoleným

Podzimní dovolená v Česku zůstává i letos oblíbenou volbou Čechů. Podle nejnovějšího průzkumu Insti…