Také u koblih platí, že je třeba pozorně číst informace na obalech. Ty pomohou ihned odhalit přílišný obsah tuků, nasycených mastných kyselin nebo cukru. Zjistíte z nich také, zda dobrota uvnitř obsahuje částečně hydrogenovaný tuk, který je sice levnější, ale znamená vyšší obsah transmastné kyseliny. Ta zvyšuje hladinu „špatného“ cholesterolu LDL a snižuje množství „dobrého“ HDL, a tak škodí našemu kardiovaskulárnímu systému. Transmastné kyseliny vznikají i při delším zahřívání oleje na vysoké teploty, například při smažení koblih.
Balené koblihy obsahují také hromadu aditiv, které mimo jiné pomáhají k prodloužení trvanlivosti výrobku na 3-4 dny, emulgátorů, kypřících látek, barviv a ochucovadel. Pozornost je třeba věnovat skupině difosfátů neboli difosforečnanů (E450). Příjem většího množství fosforu náš organismus ohrožuje, protože napomáhá demineralizaci kostí a narušuje fungování kardiovaskulárního systému.
Jak si koblihy vybrat
Testované balené koblihy obsahovaly v průměru 14 g tuku (včetně 7 g nasycených mastných kyselin), 16 g cukru a 0,7 g soli na každých 100 g výrobku. Na co tedy dbát, abyste si vybrali správně?
1. Přečtěte si výživovou tabulku na balení a zvolte výrobky s obsahem cukru do 15 g a tuku do 20 g na 100 g koblih.
2. Ve složení se ujistěte, že kobliha neobsahuje částečně hydrogenované tuky, které mohou být dodatečným zdrojem škodlivých transmastných kyselin.
3. Rozhodněte se pro koblihy, které obsahují co nejméně přídatných látek a vyhněte se zejména fosfátu (difosfátu nebo E 450).
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva