Palmový olej je levný a najdete ho skoro ve všem, včetně čokolády nebo instantních nudlí. Běžně na něj narazíte i v hotových jídlech. Vyrábí se v oblastech původních tropických deštných pralesů, které jsou mýceny, aby uvolnily místo palmovým plantážím. Decimování životního prostředí je jedním z důvodů, proč by bylo vhodné konzumaci palmového oleje omezit.
Snížení objemu konzumovaného oleje by v důsledku regulovalo poptávku. Dalším důvodem, proč palmový olej vyřadit, je vaše zdraví. Spolu s kokosovým olejem patří k rostlinným tukům s nejvyšším obsahem nasycených mastných kyselin, které zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Palmový olej je na baleních označován různým způsobem. Výrobci vědí, že není právě populární složkou, a proto se snaží, aby jeho obsah nebyl odhalitelný na první pohled. Ve složení je uváděn jako palmový olej, ale i jako rostlinný olej, rostlinný tuk, palmojádrový olej (anglicky palm kernel oil) nebo olej z plodů palmy olejné (palm fruit oil).
Složky, které se na složení podílejí největší měrou, bývají na obalech uváděny mezi prvními. Čím více palmového oleje produkt obsahuje, tím výše bude tento tuk uveden.
Výrobky, ve kterých se nejčastěji vyskytuje palmový olej, jsou mražené pizzy, instantní nudle a polévky, balená hotová jídla včetně mražených, margaríny, čokoládové výrobky, polevy, sušenky, oplatky a další cukrovinky, některé chleby nebo náhražky sýrů.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva