Spíš než náhražku tak představují alternativu pro ty, kdo se vyhýbají kofeinu nebo chtějí využít výživově zajímavé látky z čekanky. Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v českých obchodech 17 různých kávových náhražek a porovnal jejich složení. Ačkoliv se zdají být všechny stejné, jejich výživové hodnoty se mohou zásadně lišit.
V redakčním košíku skončili představitelé všech základních typů: melta, čekanková cikorka, obilné a sladové směsi. „V porovnání s kávou chybí kávovinám kofein a antioxidanty. Místo nich však mohou nabídnout jiné zajímavé látky, jen je třeba zvolit vhodnou směs,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. A vysvětluje: „Asi nejcennější kávovinovou složkou je inulin, prebiotická vláknina, kterou však najdete jen ve výrobcích s čekankou. Při výběru je proto dobré kontrolovat složení. I proto, že některé výrobky obsahují také cukr a náhražku mléka.“
V minulosti se lidé metodou pokusů a omylů pokoušeli kávu nahradit vším možným. V mlýncích kdysi končily pražené kaštany, žaludy, bukvice, pecky z ovocných stromů, datle, pecky z hroznového vína, brambory, šípky, mandle nebo křížaly. Postupem let vykrystalizovalo několik surovin, které se pro výrobu kávovin používají dodnes.
Cesta k věrné napodobenině kávy však není snadná, žádná z používaných surovin totiž sama o sobě kávový dojem vytvořit nedokáže. Cikorka z čekankového kořene je hořká, nálevu z obilí, sladu a cukrové řepy naopak hořkost chybí. Řešením jsou směsi několika ingrediencí. Často můžete narazit na mix obilné kávoviny a čekanky. Do některých výrobků se přidávají další ingredience, například topinambur, řepa nebo pampeliška. Můžete ale narazit i na jednodruhové kávoviny či nápoje založené na ječném sladu.
To, zda byla kávovina vyrobena z čekanky, pampelišky nebo sladu, ovlivňuje nejen její chuť, ale i výživové hodnoty. Časopis dTest porovnal kávoviny s instantní kávou a zjistil, že celkový obsah sacharidů se u nich příliš neliší. V obou případech můžeme očekávat okolo 70 g/100 g. To však neplatí pro cukr. Zatímco instantní káva ho v průměru ukrývá 6,5 %, u kávovin musíme počítat s rozptylem od 0 % až po závratných 67,1 %. „Zmíněný nadpoloviční podíl cukru předvedl výrobek Frape Foods Bikava, který je kávovinovou obdobou výrobků 3 v 1 a kromě směsi obilnin a čekanky obsahuje také cukr a bělidlo. Mezi čistými kávovinami mělo nejvyšší obsah cukru Biolinie Špaldové kafe 100%, a to 32 %,“ uvádí Hana Hoffmannová.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva