Výrobci uvádějí na potravinách buď datum minimální trvanlivost, nebo datum spotřeby (použitelnosti). Zákazníci pojmy často zaměňují. Datum minimální trvanlivosti (best before / mindestens haltbar bis) najdete na odolnějších a pomaleji se kazících potravinách. Vyjadřuje, že v nejlepší kondici je potravina před uvedeným datem. To však neznamená, že po něm se již nedá pozřít. „Pokud jsou potraviny skladovány v příhodných podmínkách, je možné je po uplynutí data minimální trvanlivosti nejen jíst a pít, ale také prodávat s upozorněním, že datum minimální trvanlivosti již uplynulo,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Pokud jste výrobek s označením „minimální trvanlivost do“ skladovali v předepsaných podmínkách a má neporušený obal, zkontrolujte ho svými smysly. Vypadá, voní a chutná dobře? Neobjevili se v něm škůdci nebo plíseň? Pak je bezpečné jej pozřít. Různé druhy potravin vydrží při správném skladování v pořádku jinak dlouho. Těstoviny, rýže nebo mouka jsou v pořádku i rok po uplynutí minimální trvanlivosti. Ovesné vločky nebo müsli neschovávejte ve spíži déle než dva měsíce po exspiraci. Jogurt uchovávaný v lednici můžete bez obav sníst i pět dní po překročení data minimální trvanlivosti. Jogurt se hned po uplynutí data minimální spotřeby nekazí, bakteriální kultury v něm však ubývají.
Naproti tomu označení „spotřebujte do“ značí datum spotřeby neboli použitelnosti a určuje dobu, pokdy je u rychle se kazících potravin zaručena bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Najdete jej například na zákuscích, rybách, mletém mase, balených houbách nebo u výrobků z chladicího pultu. Potraviny se po uplynutí data spotřeby (use by date / zu verbrauchen bis) nesmí dál prodávat. Není bezpečné je ani konzumovat.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva