Není koření jako koření. „Podle platné vyhlášky se za koření považují rostliny či jejich části, které jednotlivě ovlivňují chuť a vůni. Pokud balení obsahuje více takových rostlin, jde o směs koření a pokud se přidá ještě něco na víc, např. sůl, vznikne kořenicí přípravek,“ upřesňuje názvosloví Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Do výběru pro test byly zahrnuty grilovací kořenicí přípravky známých kořenářských značek, ale i privátní značky obchodních řetězců. Upřednostněny byly směsi, které jsou na pultech regálů celoročně. Laboratoř následně ověřila, kolik přípravky obsahují soli a zkontrolovala jejich chemickou a mikrobiální bezpečnost.
Doporučená maximální denní dávka soli pro dospělého jedince je 6 g, Češi v průměru spořádají 13 g, což představuje jednu z nejvyšších hodnot spotřeby soli v Evropě. Významnou roli zde hrají tzv. skryté zdroje, tedy sůl, která je součástí potravinářských výrobků. Grilovací kořenicí přípravky do této kategorie jednoznačně patří. Nejnižší podíl se potvrdil u značky Kulinář, kde bylo naměřeno 17,7 % soli. Nejvyšší hodnotu 63,5 % naopak obsahovalo grilovací koření Vitana. „Nadpoloviční podíl soli analýza potvrdila u více než poloviny všech testovaných přípravků. Při užívání kořenicích směsí je proto potřeba být opatrný s dosolováním,“ říká Hana Hoffmannová.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva