Sirup z agáve lze pořídit za více než desetinásobnou cenu bílého cukru a minimálně čtyřikrát dráže než hnědý. Zákazník tedy logicky předpokládá, že si domů odnáší čistý sirup z jihoamerické sukulentní rostliny. Není tomu tak. Belgická spotřebitelská organizace Test-Achatsprovedla testy 16 výrobků a její závěry zdaleka nejsou kladné.
Agávový sirup je řidšínež med, má jemnější chuť a v posledních několika letech získal na oblíbenosti. Mnozí věří, že patří k nejvhodnějším sladidlům s ohledem na naše zdraví. Glykemický index po jeho požití bývá nižší než u jiných cukrů, protože obsahuje méně glukózy, problémem je však vysoký obsah fruktózy, která patří k jednoduchým cukrům. Výzkumy ukázaly, že spotřeba koncentrované fruktózy ve větších dávkách zdraví nijak nesvědčí – způsobuje jaterní problémy, zvyšuje špatný cholesterol a ukládání tuků v těle.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva