dTest: Test ruských zmrzlin odhalil nepoctivce

10.07.2019 17:02 | Zprávy

Horké letní počasí dělá radost výrobcům zmrzlin a nanuků. K těm nejtradičnějším patří ruská zmrzlina - smetanový mražený krém vložený mezi dvě oplatky. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 11 vzorků těchto zmrzlin, aby prověřil jejich kvalitu.

dTest: Test ruských zmrzlin odhalil nepoctivce
Foto: dTest
Popisek: dTest

V laboratoři dTest zkoumal čistotu mléčného tuku, množství obsaženého cukru a rychlost odtávání zmrzliny. Až na jednoho nepoctivce získaly výrobky celkově dobré nebo velmi dobré hodnocení.

V Rusku se sendvičová zmrzlina vyrábí od třicátých let 20. století, po válce se stala žádaným exportním artiklem a dovážela se i do Československa. A označení původu se stalo synonymem pro celý zmrzlinový druh, bez ohledu na místo výroby. „Pro testování se nám podařilo sehnat 11 zmrzlin, devět z nich bylo českého původu, jedna polská a jedna litevská. Ruský výrobek se nám bohužel nepodařilo sehnat ani v prodejně s ruskými specialitami,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Základem smetanové zmrzliny je mléčný tuk. Zmrzlinová vyhláška říká, že smetanový mražený krém musí obsahovat nejméně 8?% mléčného tuku. Této podmínce testované smetanové zmrzliny vyhověly – obsahovaly od 8,1?% do 14,4?% mléčného tuku. K obsahu cukru ve zmrzlinách se česká vyhláška nevyjadřuje. Průměrně můžeme v ruské zmrzlině počítat s necelými 17?% cukru.

Zmrzlinová vyhláška zároveň ve smetanových mražených krémech zakazuje přítomnost rostlinných olejů. „V laboratoři jsme odhalili problém u zmrzliny Kaufland/K-Classic Moroženoje. Ve 100?g obsahovala 9,9?g tuku, z toho 1,8?g tuků rostlinných. Výrobce ji přitom deklaruje jako smetanový mražený krém. Za klamání zákazníků si proto odnesla celkově nedostatečnou známku. Kvůli porušení legislativy jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci k prověření a nápravě,“ říká Hana Hoffmannová.

Koupené zmrzliny byly většinou postaveny na smetaně, ve dvou případech výrobci použili máslo. V jednom případě výrobce použil kokosový tuk, ale poctivě ho přiznal na obalu a zmrzlinu neoznačil jako smetanový krém.

Hrozí, že se zmrzlina rozpustí dříve, než ji stihnete sníst? dTest podrobil zmrzliny také odtávacímu testu. Ruské zmrzliny překvapily příkladnou stabilitou. Během prvních patnácti minut z deseti zmrzlin neubylo vůbec nic. Jedenáctá zmrzlina začala odtávat trochu dříve; pravděpodobně proto, že neobsahovala stabilizátory jako karubin nebo guarovou gumu.

Součástí hodnocení výrobků byla také kontrola informací na obalech, zejména výživových údajích. Na obalech tří výrobků byly nepřesné údaje o cukru; množství tuku výrobci uváděli správně. „Dále nás zajímalo, zda mražený krém obsahuje glukózový sirup, stabilizátory, škrob a přírodní aromata. Při hledání co nejčistšího složení jsme byli trochu zklamaní. Zmrzlinu zcela podle našich představ - tedy bez glukózového sirupu, stabilizátorů, škrobu a s přírodními aromaty - jsme mezi testovanými vzorky nenašli,“ konstatuje Hana Hoffmannová.

Poradenská linka časopisu dTest – 299 149 009 – je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci časopisu dTest nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání. Od spuštění v roce 2010 této možnosti využily již desetitisíce spotřebitelů a poradenská linka časopisu dTest se tak stala první a nejvyhledávanější cestou k řešení potíží, se kterými se zákazníci na trhu setkávají.

dTest, o.p.s. je největší českou organizací na ochranu spotřebitele, která v ČR působí již od roku 1992. Je vydavatelem spotřebitelského časopisu dTest, na jehož stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů produktů, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o spotřebitelských právech a rady, jak tato práva účinně uplatňovat. dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Milá Katko,

Slováci z KSS se přejmenovali na SDL, aby nedráždili generaci, která o KSS jen slyšela. Díky médiím dostala KSS Černého Petra a tak ji Weis , předseda KSS, přejmenoval na SDĽ. Teď jen málo lidí si vzpomene na KSS. Proč se nezkusíte přejmenovat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad vydal statistické ročenky krajů s daty za rok 2023

19:15 Český statistický úřad vydal statistické ročenky krajů s daty za rok 2023

Český statistický úřad dnes zveřejnil krajské statistické ročenky s aktuálními údaji za rok 2023. Ji…