Podle vyhlášky č. 69/2016 Sb. by měl šunkový salám obsahovat alespoň 55 % masa, přičemž se může vyrábět z vepřového, hovězího nebo obou zároveň. S výjimkou jednoho deklarovaly testované vzorky obsah masa daleko vyšší, než je minimální hranice, ale pouze jeden se přihlásil k použití hovězího masa. „Jedná se o Šunkový salám dle ČSN z roku 1977 od firmy Le&Co, který se také stal celkovým vítězem testu i díky více než 85% podílu masa,“ říká šéfredaktora časopisu dTest Hana Hoffmannová.
Obsah masa se projevil při hodnocení jako nejproblematičtější prvek. Laboratorní testy odhalily, že tři výrobky na obalu slibují více masa, než uvnitř obsahují, u dalších dvou výrobků byla prokázána přítomnost nedeklarované drůbeží bílkoviny. „Největší rozdíl mezi změřenou a avizovanou hodnotou obsahu masa jsme zaznamenali u šunkového salámu značky Tesco Value od výrobce Kostelecké uzeniny a. s., který ho místo 70 % obsahoval jen 54 %,“ poznamenává Hoffmannová a dodává: „Částečně dobrou zprávou alespoň je, že jsme při pátrání u žádného výrobku nenarazili na přidanou sóju či separát.“

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva