Jak hodnotíte úvahy politiků o zavedení tzv. „hranolkové daně“, kdy by se zvýšila cena nezdravých potravin. Prospělo by to Čechům? Myslíte si, že lidé pak opravdu omezí nákupy těchto potravin?
Zvyšování ceny nezdravých potravin by jistě vyvolalo odezvu spíš sociální než změnu chování spotřebitele. Doporučuji spíš dotovat stravu „zdravou“, lokální zemědělské produkty, které splní kvalitativní kritéria. Nejsem ekonom, ale neznám zatím žádný jiný způsob, než aby zdravotní pojišťovny začaly systémem „bonusů“ a „malusů“. Například zvyšováním pojistného u chorob prokazatelně souvisejících se životním stylem nutit obyvatelstvo ke zdravějšímu životu. Velmi mne mrzí, že vymizel institut školního lékaře, který sledoval kvalitu stravování ve školních zařízeních a doporučoval poslat podvyživené a obézní děti na ozdravné pobyty. Preventivní zdravotní programy zaměřené na děti, diabetiky, hypertoniky, těhotné ženy a další ohrožené skupiny obyvatel by zdravotní pojišťovny mohly a měly hradit z vybraného solidárního pojistného a případných „malusů“ těch, kteří chtějí na stravě „ušetřit“. Toto by zřejmě v řádu generace pomohlo kritický stav zlepšit.
Myslíte si, že stát by měl mít prostřednictvím zákonů vliv na to, co lidé konzumují?
Direktivní úloha státu je dle mého v demokratické společnosti diskutabilní. Osobní svoboda a aplikace osobní zodpovědnosti za důsledky by prospěla dle mého lépe.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Petr Kupka