Miloš Zeman o Fialovi a spol.: Budovat neumí, tak boří

07.03.2024 12:55

Rozhodnutí Fialovy vlády zrušit plánované společné jednání české a slovenské vlády kvůli odlišnému postoji Bratislavy k řešení války na Ukrajině vyvolalo bouři. Vahou svého hlasu se do debaty zapojil i bývalý prezident republiky Miloš Zeman, podle něhož se Fialova vláda dopustila hrubé politické chyby a snaží se diktovat suverénní zemi, jak se má chovat.

Miloš Zeman o Fialovi a spol.: Budovat neumí, tak boří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán a slovenský premiér Robert Fico navštívili bývalého českého prezidenta Miloše Zemana

Uplynul týden od premiérského summitu visegrádské čtyřky v Praze, kde premiéři Česka a Slovenska sice otevřeně mluvili o tom, že pokud jde o Ukrajinu, obě vlády se stěží shodnou, ale zdůraznili potřebu se vzájemně i přes odlišnosti bavit.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46420 lidí

Toto nadšení Fialově kabinetu dlouho nevydrželo. Ve středu vláda oznámila, že ruší chystané společné zasedání obou vlád. Nejde přitom o nahodilou akci, ale tradici, kterou držely prakticky všechny vlády v minulosti.

Exprezident Miloš Zeman, který se rovněž s Robertem Ficem minulý týden ve své kanceláři setkal, s rozhodnutím Fialovy vlády hrubě nesouhlasí.

„Je velice snadné bořit a velice obtížné budovat. Fialova vláda se vydala cestou boření, protože budovat neumí. Přerušení česko-slovenských vztahů je podle mého názoru hrubá politická chyba. A nikdo nemůže diktovat vládě suverénní země, jak se má chovat,“ uvedl bývalý prezident republiky Miloš Zeman.

Přitom ani on se s Ficem, s nímž ho pojí letité přátelství, zřejmě zcela neshodne v pohledu na vývoj a řešení konfliktu na Ukrajině. Vždy ale zdůrazňoval, že státy spolu nemusejí ve všem souhlasit, ale mají se vzájemně bavit a možné rozdíly se pokoušet překonávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pyjala má na vše jediné řešení - 108 poskoků se stranickou disciplínou a láskou k bezpracným parlamentním korytům., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 07.03.2024 13:36:42

|  20 |  0

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…