Ze soukromých nemocnic lékaři neodcházejí. Privatizovat, radí Šmucler

16.01.2011 22:56

Nápady ode zdi ke zdi a nakonec již naprostá bezradnost inspirovaly politickou reprezentaci v Karlovarském kraji k různým kuriózním řešením. V případě hrozícího masového odchodu desítek lékařů ze zdejších nemocnic se například chtějí také obrátit i na své kolegy v Německu.

Ze soukromých nemocnic lékaři neodcházejí. Privatizovat, radí Šmucler

Může tak nastat situace, že se český pacient velikou oklikou dostane ke stejnému lékaři, jako by byl doma. Není totiž žádným tajemstvím, že většina lékařů, kteří se rozhodli dát na Západě Čech výpověď v rámci akce Děkujeme, odcházíme, míří do Německa.

Podle hejtmana Josefa Novotného (ČSSD) toto možné řešení záleží na našich pojišťovnách. A také radní kraje Václav Larva (ČSSD) je toho názoru, že by právě zdravotní pojišťovny a vláda měly vzniklou situaci řešit především. V souvislosti s tím vyčíslil, kolik by kraj stálo, kdyby měl suplovat roli státu a vyhověl požadavkům lékařů a sester. Celková suma by dosáhla 420 milionů korun.

Zázrak zvaný Ostrov

Zatímco si vláda a hejtmani donekonečna a bezvýsledně přehazují horký problém, je zajímavé, že přes veškerou mediální explozi, týkající se odchodu lékařů, je minimální pozornost věnována stavu, který panuje v soukromých nemocnicích. Odtud totiž lékaři neutíkají, ti prozíraví již dávno ze státních zařízení zamířili do privátu.

To je i případ nemocnice v Ostrově nad Ohří (na snímku), která slaví jeden úspěch za druhým a podařilo se jí získat část špičkových lékařů z karlovarské nemocnice, včetně bývalého ředitele Jiřího Štefana. „Od nás lékaři neodcházejí", potvrdila nám tisková mluvčí Andrea Zvolánková.

Ostrovská nemocnice, kterou provozuje firma Nemos plus, se řídí jasnou vizí: Chceme být vyhledávaným zařízením, poskytujícím kvalitní a vyhledávanou péči v příjemném prostředí. A to se jí bezesporu daří. Již při vstupu do areálu na člověka dýchne domácí atmosféra, nebývalá vlídnost a ochota. Nabízí se otázka, jak je možné, že na pouhé vzdálenosti několika kilometrů funguje zdravotnické zařízení bez problémů a v Karlových Varech se pod taktovkou krajských úředníků zmítá v krizi?

Šmuclerův recept

Také podle názoru Romana Šmuclera (TOP 09) je pronájem nemocnic soukromým subjektům řešením nekonečných problémů v českém zdravotnictví a čekání na reformu, které se táhne dvacet let.

On sám by neváhal a ihned si pronajal nemocnici v Karlových Varech, kdyby takovou nabídku dostal. Je totiž přesvědčen, že si na sebe tato nemocnice stoprocentně vydělá. Šmucler dobře ví, o čem mluví, již totiž v kraji provozuje řadu zdravotnických zařízení, vedle několika poboček své kliniky Asklepion je také spolumajitelem nemocnice v Mariánských Lázních a má zájem o další, vedle Karlových Varů také například v Chebu.

V jednom se ale Šmucler s politiky kraje shoduje, a to s rolí pojišťoven. Na účtech pojišťoven leží miliardy, dvě z nich by ihned poslal nemocnicím na platy lékařů.

Sledujeme EXODUS lékařů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…