Drsný záznam pro policii: Romská TV vnikla mezi protiromské demonstranty

15.09.2011 18:24 | Zprávy

O tom, že se situace na Šluknovsku v posledních týdnech vyhrotila, není pochyb. Po několika potyčkách mezi tamější romskou menšinou a "bílou" většinou na sebe nedaly dlouho čekat ani demonstrace pravicových extremistů. Na těch přívrženci tohoto směru pokřikovali různá hesla. "Cikáni do plynu" nevyjímaje.

Drsný záznam pro policii: Romská TV vnikla mezi protiromské demonstranty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rom v Poschlé

Romové si ale podobná "doporučení" nechtějí nechat líbit. A tak krátce poté, co podobná hesla zazněla poprvé, tedy po demonstraci, jež se na severu Čech konala 26. srpna,  předali policii  k vyšetřování nahrávky, jež podobná rasistická hesla zachycují. Ani po 14 dnech se ale nedočkali odpovědi.

VIDEO ZDE:
Rasisté v Rumburku: Cikáni do plynu! Černý svině! Upálíme vás!

Policie má moc práce

„Děčínská policie má v poslední době více práce než za normálních okolností," sdělila  mluvčí děčínské policie Petra Trypesová vyhýbavě serveru Romea.cz. Policie má přitom nahrávky k dispozici už od 31.srpna.

SLEDUJEME téma Romové

Stejně jako je prověřuje ale i další kamerové záběry Romea TV z neohlášeného pochodu, který ve Varnsdrofu proběhl v sobotu 10. září.

Sledujeme téma Romové v Rumburku
OBRAZEM Nepokoje v Rumburku

Tuto informaci Romee potvrdila krajská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. Ani v tomto případě se ale policie dosud nedobrala žádného závěru. A to i přesto, že na záběrech je několikrát zachycena například žena, která křičela "ať jdou do plynu, Cikáni"... do plynu s Cikánama".

Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky

Patnáct dnů. A nic

Samotná Romea je nečinností policie zklamána. "Čekal jsem, že už bude mít policie nějaké výsledky. Patnáct dnů od doby, kdy jsme jí předali video, je dost dlouhá doba na to, aby jednala. Jsou tam dobře rozeznatelné obličeje těch, co křičí rasistické urážky. A protože jde většinou o místní, neměl by být takový problém je obejít a identifikovat," řekl ParlamentnímListům.cz její člen František Kostlán. 

Sledujeme téma Romové a Romové v Novém Boru

I přesto, že policie prozatím neučinila ohledně nahrávek žádné závěry, Romea se prý ve svém úsilí nevzdá.

Romea vytrvá

„Natáčet to budeme i nadále, abychom zdokumentovali, co všechno se při těch akcích děje. Musíme, protože média na to kašlou, nebo informují jednostranně a neeticky. Informují populisticky, aby se jim zvýšila sledovanost či čtenost, takže se podbízejí tomu, co většina veřejnosti chce slyšet," dodal pro redakci člen romského sdružení. Identitu osob, které nahrávky pořídily, ale odhalit nechtěl. Je to prý riskantní.

Lidé píší starostovi Boru. Nadávávají nám do bílých sviní

Začalo to mačetami. Kdy to skončí?

Vyhrocenou situaci na Šluknovsku odstartoval mačetový útok na severu Čech. K potyčkám poté došlo i ve Varnsdorfu, Rumburku nebo Šluknovu. Do situace se vložila i policie, která v daných obcích posílila hlídky. O uplynulém víkendu v lokalitě uspořádala demonstrace Dělnická strana sociální spravedlnosti Tomáše Vandase.

Čtěte také:

Prosil Nečase. Neberte nám policisty, zoufá si starosta Rumburka 

Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky 

Sem Romy stěhovat nebudete, naštval se. A rozjel Občanský odpor 

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…