Penzisté si nosí úspory i k hrobům. Kristepane, nechápe emeritní profesorka

29.10.2011 20:18 | Zprávy

Blíží se svátek Památka zesnulých a emeritní profesorka z Brna vzpomíná na otřesný zážitek. Na hřbitově ji zloděj okradl o 15 tisíc korun.

Penzisté si nosí úspory i k hrobům. Kristepane, nechápe emeritní profesorka
Foto: Martin Šimák
Popisek: Hřbitov v Brně

„Kristepane, co to je dnes za dobu? Kdysi jsem chodila na hřbitov jako na místo klidu a bezpečí. Teď už se bojím i tady?" posteskla si na „centrálce", jak se říká ústřednímu hřbitovu v Brně, pětasedmdesátiletá penzistka. Paní Marie je emeritní profesorka a jak sama říká, nechápe, kam jsme to s tolik očekávanou svobodou dopracovali. Ví, o čem mluví, loni přišla na hřbitově v Brně o patnáct tisíc.

„I když jsem stará, nejsem snad zase tak hloupá, ale opravdu mě nenapadlo, že zloději si vyberou i taková místa, jako je hřbitov. Peníze jsem si brala s sebou z domu, když jsem šla upravit hrob svého manžela právě kvůli obavám z okradení. Bydlím totiž na pokraji brněnské čtvrti obývané hodně romskými spoluobčany a ti moc dobře vědí, kdy nám důchodcům chodí peníze. Tenkrát jsem si je už nestihla odnést do spořitelny a tak je raději vzala sebou. A o patnáct tisíc jsem přišla ve chvíli, kdy jsem nechala tašku pár desítek centimetrů od hrobu. Zloděj Rom nebyl a uměl rychle utíkat," povzdechla si penzistka.

Okrádal na hřbitovech

Policie darebáka během půl roku chytila, měl na svědomí krádeže za statisíce.  Hodně krádeží spáchal právě stejným způsobem na hřbitově. Okradení však neuvidí zřejmě ani korunu. Většina z lupu skončila v některé početných brněnských heren.

„Je to smutný fakt, ale lidé si sem kvůli strachu o okradení ve vlastních domech berou skutečně někdy celé jmění. Loni jsme zde vyšetřovali případ okradené paní, které zloděj sebral veškeré úspory. Přes sto tisíc. Bohužel se domníváme, že je to i kvůli malým obavám těchto lidí z represí," dosvědčuje pro ParlamentníListy.cz policistka Andrea Straková.

Policie umístila tabule

Brněnský magistrát ve spolupráci s Českou policií letos připravil právě na brněnský ústřední hřbitov nové preventivní opatření. Na frekventovaných křižovatkách mezi hroby umístili policisté tabule, které varují návštěvníky před možností výskytu zlodějů. Spolu s městskou policií také zesílili kontrolní činnost. Přes sto strážníků a několik desítek policistů bude až do dne Památky zesnulých kontrolovat hřbitovy i se služebními psy. Pod přísnější kontrolou budou i parkoviště, která začínají u hřbitovů praskat ve švech a také na ně se zaměřují vykradači aut.

Opasek už dávno nepotřebují

„Za svatokrádež či za krádež na takovém posvátném místě, jako je hřbitov, bývaly kdysi i těžké fyzické tresty. Kéž by se ta doba vrátila. Ovšem co chtít po společnosti, kde jednoznačně vládnou peníze a kde o utahování opasků hovoří ponejvíce ti, kteří už opasek dávno nepotřebují, protože nosí šle a těla si udržují v drahých kosmetických salonech či posilovnách.  A o tom, jak se žije ze devět tisíc důchodu nemají ani ponětí," zafilozofovala si nakonec okradená profesorka.

Psali jsme:
Lidé prý necinkali klíči, aby se dočkali chudoby pro sebe a své děti
Vzniká kultura strachu. Nastane nový řád, který vše smete?
Bude hůř, než si myslíte. Po krachu eura bez práce, dávek i důchodů
Národe, budeš muset šetřit. Zbyde sotva na jídlo a bydlení
Ekonomka: Dluh a bída budou obcházet Evropou dál. Řecko je začátek 

Jestli tabule s nápisem „Víš, kde máš svou tašku ?" skutečně pomohou, to se ukáže až časem.

Foto autor: Policisté připravili jako varování před zloději nové tabule



Reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE
Rozzlobení lidé na Vandasově akci: Policie se Romům vyhýbá, tak jsme tady
Na "Čerňáku" je černo i ve dne, říkají lidé. Vítejte v jiné Praze
Asistentka komunisty rozdává peníze chudým: Oni prosí, nemají na chleba


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…