Plzeňané protestují proti konci "kulturáku". Magistrát jim jde na pomoc

14.09.2011 13:15 | Zprávy

Společnost Amádeus Real, která hodlá do konce roku zbourat v Plzni zcela funkční kulturní dům Inwest postavený v osmdesátých létech minulého století a namísto něj postavit v centru města nové obchodní centrum, sklonila hlavu před požadavky plzeňského magistrátu. Město firmě předložilo závazné regulační podmínky, na základě kterých musí v projektu potlačit obchodní část a naopak přidat prostory pro kulturní a sportovní vyžití.

Plzeňané protestují proti konci "kulturáku". Magistrát jim jde na pomoc
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

 Změny v projektu multifunkčního centra Corso na ploše 35 tisíc metrů čtverečních si město vynutilo na základě hlasitých protestů veřejnosti, které se nelíbí, že přijde o kulturní dům, kde se konala převážná část koncertů a plesů. Větší pravomoci zasáhnout do projektu ovšem město nemělo, protože kulturní dům získala firma Amádeus Real od soukromého vlastníka. Řadu připomínek k projektu měli i odborníci na dopravu.

Více zpráv z Plzeňského kraje ZDE    

„V komplexu obchodního centra by měl bedle obchodů vzniknout kulturní sál minimálně pro 300 osob a galerie. Na ploše téměř 3000 metrů čtverečních by měly být administrativní a bytové prostory, v současné zjišťujeme, zda bude o byty zájem. V případě, že tomu tak nebude, zmenší se bytová plocha ve prospěch administrativy," informoval ParlamentníListy.cz Bedřich Chaloupka, jednatel společnosti OCA Plzeň, která zajišťuje investici projektu. Na své by si měli přijít i sportovci, pro které na střeše centra vyroste namísto parkovacích míst 300 metrů dlouhá in-linová dráha, horolezecká stěna, ale i dvě dětská hřiště nebo trampolínové centrum a také odpočinkové místo s lavičkami.

Herny? Ne!

Zástupce společnosti Amadeus Real Jan Petřík rezolutně popřel, že by celé jedno patro obchodního centra měly zabírat herny. První podzemní podlaží by mělo být servisní s obchody zaměřenými na sport, elektro, drogerii nebo knihy. V prvním nadzemním podlaží by měly být hlavně obchody s módou, druhé podlaží bude patřit kavárnám restauracím a službám. Ve třetím a čtvrtém podlaží se bude parkovat, k dispozici bude 500 míst k stání. Původně se počítalo se 700 místy k parkování.

Z důvodu hustější dopravy na Denisově nábřeží, kde bude hlavní vchod do obchodního centra, musí firma vybudovat dvouproudovou komunikaci. Na silnici mezi Americkou třídou a vchodem do centra proti nynější lávce přes Radbuzu bude nově provoz obousměrný. Přebudovat bude třeba za 40 milionů korun i velkou křižovatku U Jána. Sedm milionů z toho zaplatí Amádeus Real, zbytek ostatní investoři.

„Zaznamenali jsme řadu podnětů od obyvatel města, občanských sdružení i opozice v zastupitelstvu. Bylo žádoucí tyto podněty investorovi sdělit a vyžadovat jeho součinnost," uvedl pro ParlamentníListy.cz technický náměstek primátora Petr Rund (ODS). „V tuto chvíli to vypadá tak, že na základě dohody s investorem se nám podaří dosáhnout toho, aby byla v objektu zachována kultura, volný čas, sportovní aktivity a doprava bude regulována tak, že nezatíží oblast více, než je tomu dosud," řekl Petr Rund. Těžko ovšem v obchodním centru vznikne technicky dokonale vybavený sál pro pořádání koncertů s několikatisícovou návštěvností, jako je tomu v současném DK Inwest.

Odpůrce magistrát nepřesvědčil

„Stále se nedokážu smířit se skutečností, že město přijde o jediný multifunkční objekt na kulturu, kde se dělaly ty největší kulturní akce v Plzni. Jiný podobný objekt s takovou kapacitou a takovým vybavením ve městě není. Plzeň, která se honosí titulem Evropské hlavní město kultury 2015, nebude mít kde pořádat například velmi populární rockový festival Žebřík, na který jezdili lidé z celé republiky. Veřejnost by měla nové obchodní centrum bojkotovat nenakupovat v něm a nenavštěvovat je," uvedl Milan Říha, jeden z odpůrců projektu. 

Nové obchodní centrum by se mělo začít stavět na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí příštího roku. Stavba by měla trvat 20 měsíců.

Více čtěte:

Odbojní Zelení z Plzně: Stranu snad ovládá hnutí Duha

Foto: archiv

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…