Praha chce sloučit s jinými pět středních škol

12.09.2011 21:42 | Zprávy

Důvodem transformace je podle náměstka ubývající počet žáků. Od přesunu škol si vedení Prahy slibuje úspory za asi 16,6 milionu korun. Do uvolněných budov by se měly přesunout školy z objektů, za které Praha platí vysoké nájemné, uvedl Weinert. Dodal, že žádnou budovu město neprodá, ale využije je pro školské účely.

Praha chce sloučit s jinými pět středních škol
Foto: Hans Štembera
Popisek: NEPOUŽÍVAT Vysvědčení, ilustrační foto

Praha chce zrušit pět středních škol, které zřizuje. Plánuje je sloučit s jinými školami. Transformace by měla nastat od září příštího roku. Týká se například odborné školy Drtinova, strojnické průmyslové školy Betlémská nebo průmyslové zeměměřické školy Pod Táborem. Záměr dnes výboru pro výchovu a vzdělávání představil náměstek Antonín Weinert (ČSSD). Slučování musí schválit rada a zastupitelstvo hlavního města. Proti rušení škol přišly na výbor protestovat desítky učitelů, rodičů i bývalých žáků.

Proti je opozice, rodiče i žáci

Slučování by se mělo týkat Střední průmyslové školy strojnické Betlémská, která by se měla spojit se Střední průmyslovou školou Na Třebešíně. Střední průmyslová škola zeměměřická z ulice Pod Táborem se má sloučit se Střední průmyslovou školou stavební J. Gočára a Střední odborné učiliště potravinářské se středním Odborným učilištěm gastronomie z Prahy 10. Ze Střední odborné školy logistických služeb z ulice Učňovské a Střední školy elektrotechniky a strojírenství Jesenická má vzniknout nová Střední škola Jesenická, která bude sídlit ve stejné ulici.

Související: Dobeš chce slučovat školy. Hejtmanům není do zpěvu

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště z Drtinovy ulice se má přesunout do ulice Lipí, kde sídlí Střední odborná škola pro administrativu EU.

Proti tomuto záměru se na jednání výboru postavily desítky pedagogů, rodičů a bývalých žáků. Nelíbila se jim argumentace, kterou Weinert zrušení školy obhajoval. Podle zástupců školy je Drtinova obsazena z 90 procent a její absolventi nemají potíže se po studiu uplatnit. Podle představené studie je naplněnost celé školy 71 procent, u oborů s maturitní zkouškou 86 procent, a studenti vyučovaných oborů těžko shání práci. Někteří z přítomných vyslovili podezření, že důvodem sloučení jsou "machinace s budovou" školy. Toto Weinert odmítl.

Dále čtěte: Školy se budou slučovat: Česko bude mít od září o 57 škol méně

Záměr se nelíbí opozici. TOP 09 i KSČM navrhly, aby byla transformace přerušena a znovu se o ní jednalo.

S poloprázdnými třídami, jejichž provoz je drahý, se školství v Česku potýká už delší čas. Letos nastoupilo na střední školy o 23.000 méně žáků. Od září bylo po Česku sloučeno 90 až 100 středních škol, v Praze se zatím střední školy neslučovaly.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…