Šok pro královépolské: Inventární starosta skončil

29.10.2011 9:56 | Zprávy

Tak to nikdo nečekal. Starosta třetí největší brněnské části Královo Pole Ivan Kopečný (ODS) skončil. Po osmnácti létech, kdy stál v čele radnice, zřejmě patřil v novodobé historii města k politikům, kteří v takové funkci vydrželi nejdéle. A to před tím byl na radnici ještě i jako místostarosta. „Říkalo se o něm, že už je to inventář a že má někde na těle i inventární číslo. Ale ani to mu nepomohlo. Asi už toho bylo přece jen moc," narážel mnohoznačně na víceméně utajované, ovšem již dlouhodobější poněkud rozhádané poměry na radnici jeden z Kopečného kolegů.

Šok pro královépolské: Inventární starosta skončil
Foto: Martin Šimák
Popisek: Manifestace v Brně

Radnice fungovala v posledním období jen díky velmi křehké koalici  (ODS, TOP 09, SZ a KDU-ČSL), která má stejný počet členů - 15 - jako opozice (ČSSD, KSČM, Královopolští patrioti, jeden nezávislý). Dopadlo tak i hlasování, pro odvolání bylo jen minimálně potřebných 16 hlasů, zbytek zastupitelů buďto před hlasováním odešli, nebo odevzdali prázdné lístky.

Královopolskou radnici nyní povede první místostarosta Daniel Valenta (TOP 09).

Skončit takhle? To si nezasloužil

„Takový konec si ale myslím Kopečný nezasloužil. Má velké zkušenosti a pro naši městskou část mnoho udělal," tvrdí jeden z koaličních zastupitelů. Jméno však zveřejnit nechce. Jeho kritika, že opozice sice oznámila předem do programu jednání odvolání starosty, ale nesdělila přesně důvody tak zůstala vlastně bezzubá. Naopak zastupitel Roman Vykoukal (ČSSD) Parlamentím listům řekl, že koalice s opozicí nikdy neprojednávala důležité body, i když to po volbách slibovala. Vykoukal připomněl volební vítězství sociálních demokratů v Králově Poli při loňských komunálních volbách.

Kopečnému zlomil vaz magistrátní audit. Hlavním důvodem odvolání byl fakt, že kontroloři velké brněnské radnice zjistili, že královopolští ve dvou případech rozdělili větší zakázky do několika samostatných. Radnice se tak podle kritiků vyhnula povinnosti postupovat podle přísnějších pravidel zákona. Kopečný se krátce po svém odvolání vyjádřil, že na radnici již nechce být už ani hodinu. Dělením zakázek se prý především snažili ušetřit, nikdo si neuvědomil, že konají protizákonně. Poněkud svérázný, nyní již bývalý starosta je mimo jiné pověstný tí, že nesnáší mobilní telefony a žádný ani nemá. Ještě než opustil úřad, odmítnul situaci jakkoli komentovat. Více prý sdělí až se vrátí po dovolené, kterou si nyní chce vybrat.

Onderka: Brno hospodaří tak, aby se nezadlužovalo

Jeho postavení v uplynulých měsících již nebylo tak pevné jako dřív. „Při nedávném hlasování o důvěře získal jen 13 hlasů, takže měl sám už dříve odejít," popisuje předchozí problémy Vykoukal. Jiní z opozice sdělují, že bývalý starosta neměl zastupitelstvo řádně pod kontrolou, nedávno dokonce nepřišlo na jednání tolik zastupitelů koalice, aby se mohlo jednat. Zasedání muselo být rozpuštěno.

Odvoláni měli být jiní

Opoziční zastupitel René Pelán (Královopolští patrioti), někdejší místostarosta a člen ODS se však domnívá, že odvolání si mnohem více zasloužili ti zastupitelé, kteří si z královopolské ODS udělali prostředek k osobním výhodám a které exstarosta zaštiťoval. „Starosta Kopečný neuměl ve správný okamžik třísknout do stolu a udělat si pořádek. To byla jeho chyba stejně jako to, že pro vlastní udržení ve funkci kryl klientelistické praktiky," domnívá se Pelán. Napříště věří, že radnice a městkou část už povedou jen lidé, kteří si nebudou plést veřejnou službu s osobním podnikáním.

Dále čtěte:
Z brněnské opery vietnamská tržnice? "Odborář" primátor rozpálil umělce
Primátor Onderka: Pokud projde Kalouskův návrh, pro Brno to bude katastrofální

Foto: Martin Šimák 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…