U stánku proti Nečasovi: Babička přišla říct, že kníže není zloděj

28.09.2011 12:52 | Zprávy

Čtyřiadvacet hodin jsou na Náměstí republiky před pražským Obecním domem ve stanu občanské iniciativy ProAlt dobrovolníci. Ve stanu jsou k dispozici materiály proti vládním reformám a informace o budoucích protestech. K dispozici je také petice za uspořádání referenda o vládních reformách a za přijetí zákona o obecném referendu.

U stánku proti Nečasovi: Babička přišla říct, že kníže není zloděj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stánek iniciativy Proalt

„Pojďte si popovídat. Líbí se vám vládní reformy?" láká ke stánku dobrovolnice nerozhodně se tvářící ženu středních let. Nakonec jí přesvědčí a dáma i připojí svůj podpis za přijetí zákona o referen

Reakce jsou vesměs příznivé

„Lidí se tu zastaví hodně a reakce jsou vesměs příznivé," říká dívka, která se představila jako Katka a je studentkou. Podpisy také celkem přibývají, zatím jich máme pod peticí za přijetí zákona o referendu asi pět set. Dost často se tu zastavují cizinci, kteří jsou zvědaví, co se tu děje, tak jim to také vysvětlíme, pokud mají zájem," vysvětluje Katka.

Lidé jsou prý vesměs příjemní. „Občas se zastaví i ti, kteří mají zcela odlišné názory, ale mnoho z nich slušně diskutuje a na některé otázky máme třeba i podobný pohled. Nějaké sprosťárny a nadávky jsou spíše výjimkou a většinou to je v noci od opilců. Někdy tu docela legrace. Například značně unavený pán si u nás chtěl koupit pivo a párek," vysvětluje mladá žena, která musí mít obrovskou trpělivost, jak dokládá následující příhoda.

„Děvenko, tady jen ztrácíte čas. Něco podepisovat je k ničemu. Jediný slušný člověk z těch zlodějů je pan kníže," poněkud nelogicky rozhořčeně tvrdí rozzlobená důchodkyně. Zřejmě volička TOP 09, respektive jejího předsedy.

Čtěte také:
"Kalousku, máš padáka." Odpůrci vlády protestovali v Praze
Aktivisté protestovali proti Bátorovi, dvojník běhal s pochodní Prahou
Nic proti radikalismu. Ale bojím se totální letargie, přiznává aktivistka
ProAlt staví sochu Kindlovi. Je to vizionář, tvrdí aktivisté

Demonstrace 22. října

Od pondělí 19. září je na Náměstí republiky petiční stan, kde mohou lidé podepsat petici za uspořádání referenda o vládních reformách a za přijetí zákona o obecném referendu.




"Nečasova vláda prosazuje reformy bez vážnější diskuze s politickou opozicí a odbornou veřejností a proti vůli většiny občanů země. Tyto reformy jednotlivě i ve vzájemném spolupůsobení prohloubí sociálně-ekonomické nerovnosti ve společnosti," uvedl mluvčí iniciativy Ondřej Lánský. Reformy jsou podle něj natolik zásadní, že je třeba je podrobit široké odborné i veřejné debatě a referendu.

Program u petičního stanu bude zahrnuje debaty s opozičními politiky, odboráři, aktivisty a témata od reforem v Česku a Evropě po španělské hnutí Rozhněvaných až k situaci ve Šluknovském výběžku. Na programu Měsíce neústupnosti se podílí řada další občanských iniciativ, jako jsou Alternativa Zdola či Ekumenická Akademie. Celá akce vyvrcholí v sobotu 22. října demonstrací proti reformám.

ProAlt - iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ - vznikla v létě 2010 jako reakce na program Nečasovy vlády. Uspořádala již řadu protestních akcí, včetně dvou demonstrací.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

12:01 Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

Senátor Marek Hlišer, který by si svůj mandát rád zajistil pro dalších šest let, vytahuje ve finále …