Za vlády ČSSD v krajích se nejvíc zadlužily střední Čechy

31.10.2011 7:23 | Zprávy

Za vlády ČSSD v krajích se nejvíc zadlužily střední Čechy Davida Ratha. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na údaje od Asociace krajů. Rath za tři roky ve funkci středočeského hejtmana více než ztrojnásobil zadlužení svého kraje. Hejtman, který kraji vládne s podporou komunistů, tvrdí, že to jsou špatné údaje. Podle HN ale podobná čísla vycházejí i z údajů ministerstva financí.

Za vlády ČSSD v krajích se nejvíc zadlužily střední Čechy
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

 Podle údajů Asociace krajů přebíral Rath kraj od nynějšího ministra zemědělství Petra Bendla z ODS s dluhem necelých devět set milionů korun, ke konci letošního října ale narostl na 3,2 miliardy. K tomu má kraj nezaplacené faktury za půl miliardy a s další půlmiliardou dluhu počítá na jaře. 

Za dluhy může ODS, říká Rath

Podle ministerstva financí Rath jen za první rok vlády zvýšil dluh o dvě miliardy. Stamiliony jej stálo plnění předvolebních slibů. "Když jsem přišel na kraj, tak tam byly podepsané úvěrové smlouvy, jejichž celkový úvěrový rámec byl šest miliard. Čili to, co tam vidíte, to je dílčí čerpání," řekl HN Rath.

Zadlužení krajů podle asociace stouplo zhruba o šest miliard, na účtech také leží menší úspory než v době, kdy končila ODS. Jediným nezadluženým krajem zůstává Plzeňsko, uvedly HN.

Související:

Znechucený Rath: Lidé mají šetřit, vrchnost se přecpává na recepcích

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…