„CNN je objektivní.“ A lidé vyprskli smíchy. Potíže kvůli Kamale

15.08.2024 14:21 | Monitoring

Americký novinář Michael Shellenberger tvrdí, že americká mainstreamová média otevřeně straní prezidentské kandidátce demokratů Kamale Harrisové a ještě jsou přitom přesvědčena, jak jsou objektivní. Jak je patrné z talk show v televizi CBS, při slovech o objektivnosti celostátní CNN lidé vyprskli smíchy, což moderátora tak zaskočilo, že nevěděl jak pokračovat dál.

„CNN je objektivní.“ A lidé vyprskli smíchy. Potíže kvůli Kamale
Foto: Screen X Michaela Shellenbergera
Popisek: Michael Shellenberger

Shellenberger upozorňuje na kuriózní moment, kdy v pořadu CBS Late Night proběhla krátká a výstižná debata moderátora Stephena Colberta a reportérky CNN Kaitlin Collinsové. Colbert přesvědčeně uvedl, že CNN je objektivní a informuje o zprávách tak, jak jsou. Následoval ale hlasitý smích publika, což oba dva naprosto vyvedlo z míry.

„To je pravda, to měla být vtipná hláška?“ byla překvapená Collinsová. „Neměla, ale asi je,“ reagoval Colbert a raději změnil téma. Právě na tomto jednoduchém příkladu Shellenberger ilustruje, jak i lidé sledující mainstreamová média vlastně už moc nevěří jejich objektivnosti.

„Úžasné na tom nebylo to, že se všichni smáli. Vždyť jen 32 % veřejnosti věří médiím, že jsou objektivní. Úžasné bylo to, že Colbert skutečně zřejmě věří, že CNN je objektivní,“ podivil se Shellenberger. „Vždyť jen 7 % veřejnosti loni agentuře Gallup řeklo, že médiím velmi důvěřuje, zatímco 38 % tvrdí, že jim nedůvěřuje vůbec,“ upozorňuje novinář.

„A přesto si Colbert nejenže myslí, že CNN je objektivní, ale zřejmě si myslel, že s ním jeho publikum bude souhlasit. Svědčí o tom, jak byl překvapen a jak nepříjemné to bylo, což ho vedlo k rychlé změně tématu. Smích publika zjevně Colberta vyvedl z míry. Smích v něm možná vyvolal určitý druh kognitivní disonance, což je úzkost ze zjištění, že realita je úplně jiná, než jak si ji představujete,“ přemýšlí Shellenberger.

Přitom právě lidi jako moderátor Colbert jsou podle Shellenbergera vlastně ještě vlivnější než většina reportérů. „Možná si myslíte, že na tom nezáleží. Colbert je moderátor večerní talk show, ne reportér. A každý už ví, že mediální elity, které tvoří nejvlivnější část vládnoucí třídy každé západní společnosti, žijí v bublině. Ale Colbert je vlastně mnohem vlivnější než většina reportérů. A přestože všichni možná vědí, že elity žijí v bublině, je zarážející sledovat, jak tuto skutečnost objevují v celostátní televizi,“ komentuje Shellenberger zmíněný rozhovor na CBS.

Lidé jako Colbert jsou podle něj zcela odtrženi od reality, což je problém pro celou zemi. „Když se nad tím zamyslíte, je skutečně překvapivé, že jsou naše elity tak mimo. Je to proto, že k tomu, abyste zůstali vládnoucí třídou, potřebujete přesné porozumění veřejnosti. Když jsou elity jako Colbert tak mimo kontakt s veřejností, je ohrožena jejich legitimita a schopnost vládnout zemi,“ má jasno Shellenberger.

Jako příklad uvádí dlouhodobé krytí zdravotní stavu prezidenta Joea Bidena, ačkoliv bylo všem zřejmé, že už není v dobré kondici. „Média léta trvala na tom, že Joe Biden je v pořádku, a pak se doslova přes noc rozhodla, že není,“ všímá si novinář.

Média podle něj zcela zřetelně podporují Kamalu Harrisovou, ačkoliv si nadále myslí, že jsou objektivní. „Poslední tři týdny média nejenže produkují otevřenou propagandu pro Kamalu Harrisovou, ale obhajují její rozhodnutí neuspořádat tiskovou konferenci ani nesednout si k serióznímu rozhovoru. A v reakci na rozhovor Elona Muska s Donaldem Trumpem v pondělí večer se novináři připojili k Evropské unii a požadovali cenzuru jejich rozhovoru,“ tvrdí Shellenberger s odkazem na slova novináře Washington Post o dezinformacích na síti X.

„Proč tomu tak je? Proč jsou naše mediální elity tak mimo kontakt s veřejností? Proč se domnívají, že jsou objektivní, když pro Harrisovou produkují nehoráznou propagandu, požadují, aby s ní nebyl poskytován rozhovor, a nabádají k cenzuře svých politických nepřátel? Proč nevidí, že podkopávají svou vlastní důvěryhodnost a legitimitu, stejně jako základy západní civilizace, jimiž je snaha o odhalování pravdy?“ ptá se Shellenberger s tím, že by se nad tím měli lidé zamyslet.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Objektivita vyžaduje jakýsi středobod, ve kterém se mísí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 15.08.2024 16:18:18
různé náhledy společnosti na její minulost, přítomnost a vývoj do budoucna. Najít tento středobod je křehké a vlastně nemožné, nicméně ve vyzrálé společnosti se k tomu lze přiblížit. Tady ne. S lidmi jako senátorka Němcová, Fischer, poslanci Bartošek a Pekarová, veřejným médiem jako ČT24 se mu přiblížit nelze ani na vzdálenost galaxie. Pro nich je středobod politických názorů to, co říkají oni, vše ostatní jsou nemravné, proruské politické odchylky. Co s blázny? Co s blázny? Navolili nám je, tak asi nic. A s ČT24 je to to samé. Někteří (ti méně vyčuraní) skutečně věří, že jsou objektivní. Že svoji objektivitu odvíjejí z okraje útesu liberální demokracie těsně před celosvětovým pádem, jim ani nepřijde. Že, "bývalý premiére" Hynku? Myslí si, že stojí na pevné zemi a pojímají veškeré názory společnosti stejně. V Maďarsku možná ano, tady ne. Nebezpeční šílenci. To, co se odehrálo na CNN by se odehrálo i u nás. A ještě by se ČT24 moderátoři cítili ukřivdění. Navíc jim chybí noblesa, kterou má moderátor CNN Colbert. Jsou to hádavé, uječené existence, na které je někdy hnus jen okem popatřit. A do toho ještě ta neobjektivita. Zadarmo drazí.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Potká se senátor, stavař a sportovní funkcionář. Příběh z krušnohorského letoviska

19:35 Potká se senátor, stavař a sportovní funkcionář. Příběh z krušnohorského letoviska

Jeden byl místopředsedou Senátu a dlouholetým špičkovým funkcionářem hnutí STAN, než si letos postav…