„Drtivé vítězství ANO.“ Orbán gratuluje Babišovi k volební výhře

28.09.2024 20:20 | Monitoring

Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš považuje proběhlé senátní volby za vítězství pro ANO. Že si výhru ve volbách „přivlastnil“ též premiér Petr Fiala (ODS) jej značně pobavilo. „Pan premiér jednou mluví za Spolu a jednou zase za pětikoalici. Zkrátka asi nežije v České republice a tyhle volby nesledoval,“ komentoval pobaveně prohlášení Fialy. „Brusel se může třást, Patrioti přicházejí!“ gratuluje Babišovi k „drtivému vítězství“ maďarský premiér Viktor Orbán.

„Drtivé vítězství ANO.“ Orbán gratuluje Babišovi k volební výhře
Foto: Screen ČT24
Popisek: Andrej Babiš po volebním úspěchu ANO

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 4507 lidí
„Poprvé v historii jsme vyhráli senátní volby. Každý, kdo umí počítat, ví, že tím, že jsme z 27 mandátu získali 9, tak jsme vyhráli,“ ohodnotil expremiér a šéf hnutí ANO výsledky voleb v rozhovoru pro ČT24.

Uvedl též, že doufá, že dle senátních zvyklostí by jeho hnutí „mohlo mít nárok“ na jednoho místopředsedu. „Podle energie, tahu na branku a vůle by to mohla být Jana Mračková Vildumetzová,“ jmenoval nově zvolenou senátorku za obvod Sokolov a bývalou hejtmanku Karlovarského kraje.

Mračková Vildumetzová by dle Babiše mohla též nahradit Miroslava Adámka (ANO) v čele klubu ANO a SOCDEM, jenž senátorský post neobhájil.

„Důležité je, abychom v Senátu konečně slyšeli nějaký objektivní hlas,“ zdůraznil Babiš. „Když jsme byli v menšinové vládě, Senát často vracel zákony, kdežto ten stávající vůbec nějakým způsobem nebyl kritický vůči zákonům, které vždycky protlačila 108,“ zaznělo s odkazem na 108 poslanců vládní koalice.

Ačkoliv hnutí ANO získalo největší počet mandátů ze všech stran, premiér Petr Fiala (ODS) si myslí, že vyhrál on. „Cíl, který jsme v těchto volbách měli, bylo ubránit Senát jako klíčovou pojistku demokracie před levicovými populisty. To se podařilo. Výsledky jsou jednoznačné,“ řekl šéf ODS. O výhře se dá mluvit podle něj proto, že koaliční strany hnutí ANO dohromady přečíslily.

Babiše Fialova slova o vítězství značně pobavila. „Pan premiér jednou mluví za Spolu a jednou zase za pětikoalici. Zkrátka asi nežije v České republice a tyhle volby nesledoval,“ okomentoval šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Fialův povolební proslov se smíchem, byť uznal, že většina vládních stran v Senátu setrvává.

„Brusel se může třást“

Babišovi již k „drtivému vítězství“ v aktuálních senátních volbách gratuloval i maďarský premiér Viktor Orbán. „Andrej Babiš to zase dokázal! Druhé kolo voleb do Senátu ČR skončilo drtivým vítězstvím ANO. Gratulujeme,“ vzkázal Orbán šéfovi ANO.

„Brusel se může třást, Patrioti přicházejí!“ doplnil též maďarský předseda vlády, který se s Babišem setkal v sobotu osobně během oslavy 80. narozenin bývalého prezidenta Miloše Zemana, a upozornil tak na frakci Patrioti pro Evropu, kterou společně s Babišem letos založili.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 7 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…