„Hřib, totální pohroma Prahy!“ Babiš neměl náladu, Lipavský to schytal jako nikdy. Jedna rána za druhou: Senioři, Brusel, Green Deal

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
16.09.2021 17:04 | Zprávy

Poslanci měli jako pravidelně každý čtvrtek možnost grilovat premiéra Andreje Babiše (ANO) v rámci interpelací. Z velké části však vystupovali sami babišovci, kteří tak umožnili svému předsedovi, aby přednesl vládní úspěchy. To se následně stalo terčem kritiky opozice.

„Hřib, totální pohroma Prahy!“ Babiš neměl náladu, Lipavský to schytal jako nikdy. Jedna rána za druhou: Senioři, Brusel, Green Deal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

První interpelaci na předsedu vlády přednesl Babišův spolustraník Karel Rais. „České veřejné finance dosahují rekordních schodků. Na letošní rok je naplánován schodek 500 miliard korun. Příští rok vláda plánuje deficit 376,6 miliardy korun. Ale i přes tuto situaci se Česká republika řadí mezi nejméně zadlužené země EU. Nižší veřejný dluh vykázaly jen tři země EU. Výrazným rizikem pro hospodaření státu je ale vysoké tempo zadlužování. Gradient je poměrně značný,“ podotkl Rais a ptal se, kdy bude tento trend zvrácen.

„Musíme se podívat na stav našich financí, jaký byl, když hnutí ANO nastoupilo do vlády v lednu 2014,“ ukázal Babiš tabulku, v níž je podle něj vidět, že koalice SPOLU neustále navyšovala dluh. „V roce 2010, před volbami, pan ministr financí Kalousek strašil Řeckem a posílal slavnou složenku. Po volbách se dostali do vlády – a co se stalo, navýšili ten dluh o 500 miliard až na úroveň 44,4 procenta HDP. A my, když se podíváme na očekávání tohoto roku, budeme ve výšce 43 HDP, to je stále méně, než nám zanechala tady koalice SPOLU. A to my jsme za to období snížili daně o 509 miliard a napumpovali téměř 500 miliard do ekonomiky a podpořili ekonomiku tou částkou,“ podotkl Babiš, že relevantní je také to, co říkají ratingové agentury, kdy jsme si ve všech ratinzích polepšili.

„Je před volbami, stále někdo straší, nesmysly, a my jsme šestá nejméně zadlužená země v EU. Ale Estonsko, Lucembursko, to skutečně nejsou státy, se kterými bychom se měli srovnávat. Takže to srovnání podle počtu obyvatel a průmyslu je se Švédskem, a tam víceméně patříme mezi nejlepší země Evropské unie. A samozřejmě máme výhled konsolidace veřejných rozpočtů. A ten výhled říká o tom, že v roce 2024 budeme na padesáti procentech,“ dodal Babiš, že není důvod se ničeho obávat. „Nenechte se strašit! Kalousek a SPOLU lhali a lžou opět. Ti různí představitelé, kteří nevědí, co je ekonomika, nevědí, jak to funguje,“ apeloval dále Babiš. „Pokud budeme ve vládě, jedeme dál. Budeme navyšovat důchody, platy, investovat a daně zůstanou stejné,“ řekl a vyzdvihl, že Česko funguje skvěle i bez eura.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

11:14 A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

Ukrajina se snaží řešit nedostatek vojáků zavedením nového mobilizačního zákona, který však způsobuj…