Vánoce bez cukroví? Málokdo si je tak dokáže představit. Pryč je ale doba, kdy se domácnosti předháněly, která hospodyňka napeče víc druhů. Ceny surovin totiž nejsou právě „lidové“ a tak mnozí šetří.
Hrůza, děs a běs! Máslo 70 korun, půllitrovka rumu 200….
I letos jsme zamířili na Jindřichohradecko, za důchodkyní Vlastou Šindelířovou. Ta vedla řadu let obchody s potravinami v Praze a ceny má tak dodnes „v malíku“. „Zřejmě nějaká profesní deformace,“ směje se s tím, že byla prý ve „kšeftě“ padesát let. Smích ji ale záhy přejde, když se začneme bavit o cenách surovin na pečení.
„Hrůza děs a běs! Když máslo stojí 70 korun, pytlík ořechů stojí 60 i víc a je toho tam 20 deka, tak je to hrůza. K tomu cukr za dvacku a z kila mouky uděláte do forem zhruba 50 rohlíčků. A teď si k tomu vezměte náklady na energie. Nepočítám pracnost, to je mimo. Tak si to spočítejte. Je to z roku na rok dražší a dražší,“ pokyvuje naštvaně. A pokračuje: „Připočítejte k tomu i další ingredience. Není to jen mouka, ořechy… vanilkový cukr, citronová kůra… Půl litru rumu dnes vyjde na dvě stovky. A o vajíčkách ani nemluvím. Aby plato třiceti vajec stálo pomalu dvě stovky, no tak já už tedy nevím, kde jsme… Takže, když to spočítám, tak třeba jeden vanilkový rohlíček vyjde něco přes dvě koruny,“ vyčíslila cenu cukroví, které se každoročně peče ve většině českých domácností.
Ceny surovin v obchodech

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: David Hora