„Moc ženské.“ Muži už nepodporují v USA demokraty. Zevnitř strany se ozvalo, proč

30.06.2024 19:45 | Monitoring

Politický stratég demokratů James Carville míní, že má Demokratická strana vážný problém se svou komunikací, která se nese na vlně „kázajících žen“, jež se snaží voliče vychovávat. Zmínil, že strana používá „kódovaný jazyk“, když například hovoří o „barevných komunitách“, či ztrácí mladé mužské voliče, když jim říká, jak mají žít. Ohodnotil též výkon prezidenta Joea Bidena. „Co nemůže pokračovat… nebude pokračovat,“ zaznělo tvrdě, že Bidenova kandidatura do voleb zřejmě nevydrží.

„Moc ženské.“ Muži už nepodporují v USA demokraty. Zevnitř strany se ozvalo, proč
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Biden promlouvá o stavu Spojených států

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 22754 lidí
Politický stratég demokratů během rozhovoru na Aspen Ideas Festival komunikaci Demokratické strany kritizoval s tím, že pokud její představitelé začnou mluvit odlišně, než mluví zcela běžně veřejnost, pak to nepovede k ničemu jinému než ke ztrátě jejích hlasů u voleb. Příkladem jmenoval termín „barevné komunity“.

„Netuším, co to sakra vůbec znamená. Žiji v New Orleans. Viděl jsem tam tři chlápky na rohu ulice a povídám jim: ‚Hej, chlapi, jak to dneska vypadá v barevných komunitách?‘ A oni na to: ‚O čem to ten hajzl mluví?‘“ poukázal, že lidé jazykem, který používají někteří američtí demokraté, ve skutečnosti běžně mezi sebou vůbec nemluví.

Carville míní, že tento „kódovaný jazyk“ zašel až příliš daleko a ve straně převládla až „příliš ženská“ sdělení, která mají za cíl vychovávat, což se negativně ve výsledku projevuje na preferencích od mladých mužských voličů. „Nejezte hamburgery, nedívejte se na fotbal, noste kondom,“ jmenoval příkladem „výchovná kázání“, která zaznívají k voličům od strany s podtónem, že strana „ví, co je pro vás nejlepší“.

Novinář Jonathan Capehart se jej na to ptal, zdali v aktuální době už není výrok, že má Demokratická strana „příliš mnoho kazatelských žen“, příliš „za čarou“. Carville si ale za svými výroky stojí. „Podívejte se na počet mužů, kteří podporují demokraty. Přišel jsem na to, že ve skutečnosti existují lidé, kterým nevadí, že prohrají volby, protože se pak cítí lépe a nadřazeně,“ zmínil.

„Volby nevyhrajete tím, že budete lidem říkat, že jejich stravovací návyky jsou špatné. Nebo že by neměli koukat na fotbal a pít pivo… To není dobré – mám pro vás zprávu: fotbal je populární a lidé ho sledují,“ vzkázal jasně své straně.

Podobně Carville hovořil o problému komunikace strany v podcastu Donnyho Deitche On Brand, kde nastínil, že si lidé po komunikaci od „kazatelských žen“ akorát pomyslí, aby je „nechaly na pokoji“.  „Víte, chlap pracuje v opravně pneumatik na předměstí Atlanty, dělá 50 hodin týdně, vydělává 16,50 dolaru na hodinu a chce se dívat na fotbal a chce kouřit trávu a pít pivo,“ nastínil, že lidé „mají svůj život“ bez ohledu na výchovnou linii, která ze strany zní.

Dlouholetý stratég demokratů a hlavní stratég vítězné prezidentské kampaně Billa Clintona v roce 1992 James Carville také po první předvolební debatě amerického prezidenta Joea Bidena s exprezidentem Donaldem Trumpem pro Axios uvedl, že si „nikdy nemyslel, že je dobrý nápad“, aby se Biden pokoušel o znovuzvolení.

Existuje podle něj jen málo lidí, kterým prezident skutečně naslouchá. „Nemá žádné poradce. Má jen zaměstnance,“ podotkl, načež na naléhání serveru o vyjádření, zdali si myslí, že Biden vydrží se svou kandidaturou do voleb, parafrázoval citát ekonoma Herberta Steina: „Co nemůže pokračovat… nebude pokračovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Benefity od zaměstnavatele.

Dobrý den, paní ministryně. Můj zaměstnavatel mi v rámci benefitů nabízí měsíčně jistou částku, kterou mohu rozdělit mezi volnočasové aktivity, vzdělání, platby na e-shopech (lékárny, knížky), životní pojištění a penzijní připojištění. Pokud se rozhodnu peníze utratit za dovolenou, fitness, jazykov...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 5 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Karlovy Vary. Festival filmů, ale horor je jinde. 95 Kč za malé pivo, 690 Kč za řízek

14:28 Karlovy Vary. Festival filmů, ale horor je jinde. 95 Kč za malé pivo, 690 Kč za řízek

I letos se do Karlových Varů sjeli příznivci filmů ze všech koutů České republiky. Již 58. ročník MF…