„Může to vést ke konfrontaci s Ruskem.“ Pavlova slova, která tahal Babiš

23.01.2023 9:41 | Ze sítí

Po včerejší prezidentské debatě u veřejnosti snad ještě víc než před ní rezonují otázky bezpečnosti státu a jeho zapojení do případného válečného konfliktu. Zatímco Andrej Babiš mírní a vysvětluje svoji odpověď na otázku ohledně pomoci napadenému Polsku, generál Pavel si dnešek rezervoval pro svoji léčbu, aby byl fit na zbytek kampaně. Vynořily se ale jeho tweety z minulosti, ve kterých nabádá k akcím i za cenu zapojení vojáků NATO a konfrontace s Ruskem. Na světlo je včera opět vytáhl Andrej Babiš, a to během zmíněné debaty v ČT.

„Může to vést ke konfrontaci s Ruskem.“ Pavlova slova, která tahal Babiš
Foto: Repro ČT
Popisek: Andrej Babiš v prezidentském duelu

„Nesmíme se bát udělat pro Ukrajinu víc – nabídnout například vojáky NATO a leteckou podporu, aby zabezpečili evakuační koridory a ochranu civilistů v nich,“ stojí v jednom ze zmíněných tweetů z března minulého roku.

 

Anketa

Ohrožuje Babiš bezpečnost ČR?

8%
90%
hlasovalo: 17185 lidí

„Naše síla a odhodlání ji použít je jediná možnost, jak zastavit humanitární katastrofu,“ nabádal tehdy k použití vojenské síly v rozporu s tím, co tvrdí dnes.

„Ale to je přece přímé zapojení NATO = NATO proti Rusku,“ zněla jedna z odpovědí.

„Nejde právě Rusům o to? Aby se NATO zapojilo a on to mohl propagandisticky využít a posunout ten konflikt a spustit mobilizaci,“ zeptal se ho jeden z diskutérů a poukázal na nebezpečí využití takového kroku ruským vedením.

„Vzhledem k situaci jaká je, k masivnímu utrpení civilního obyvatelstva, nevidíme jinou možnost, než zajistit bezpečný koridor pro evakuaci civilistů z Ukrajiny,“ byl si Pavel jistý.

 

„Víte, že existuje např. konstruktivní dialog? V NATO se to moc nenosí, to jsme si již všimli,“ upozornil generála tehdy další diskutér na řešení, ke kterému shodou okolností dnes vyzývá i Pavlův protikandidát Babiš.

„Přihodit do ohně více dřeva. Bude to řešení,“ nevěří v úspěch nasazení síly další diskutující.

Generál byl ale o správnosti svého postupu přesvědčen a s vojenskou neústupností hájil svůj názor.

„To je nejmíň bolestivé, když nechceme bojovat pozemními jednotkami, ve vzduchu zabezpečovat  bezletovou zónu, tak vzhledem k situaci jaká je, k masivnímu utrpení civilního obyvatelstva, nevidíme jinou možnost, než zajistit bezpečný koridor pro evakuaci civilistů z Ukrajiny,“ doplnil a zopakovat argument, který použil výše.

 

„Pane generále, mohl byste mně, laikovi, laskavě, jako vojenský odborník, prosím osvětlit tu expertní myšlenku, jak by šlo bez přítomnosti pozemních a vzdušných sil ty koridory vynutit,“ nechápal zase jiný diskutér, jakým způsobem chce generál své myšlenky uskutečnit.

Vraťme se ale ještě k Andreji Babišovi, který na hypotetickou otázku moderátora ČT Martina Řezníčka ohledně napadení Polska nejprve vůbec nechtěl odpovídat, pak ale skutečně vzbudil dojem, že by Polsku nepomohl.

O vysvětlení se snažil na svém twitteru.

 

„V duelu v České televizi jsem vůbec nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku o napadení Polska nebo Pobaltí. Jsem přesvědčený, že se to nestane, a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili,“ napsal a následně veřejnost uklidnil s tím, že by Polsko ve štychu nenechal...

„Pokud by ale došlo reálně k napadení, pochopitelně bych dodržel článek 5. O tom není debata,“ ujišťoval Babiš.

Ten ve včerejší debatě, kromě tweetu zmíněného výše, upozornil zároveň na další, ve kterém jeho protivník zmiňuje případnou  vojenskou konfrontaci NATO a Ruska a označuje ji za legitimní akci.

„Jestliže se nechceme zapojit vojensky, tak bychom se měli zasadit alespoň o to, že budeme poskytovat ochranu humanitárním aktivitám. Ta samozřejmě může vést ke konfrontaci s RU. Ale v takovém případě to bude vždy RU, kdo bude agresorem. Z naší strany je to naprosto legitimní akce,“ je si svým postojem jistý pan generál.

 

Dodejme, že prezidentské volby vstoupily do svého posledního týdne a o tom, kdo bude sedět na Pražském hradě následujících pět let, se rozhodne již tento pátek a sobotu. Následující týden bude proto ve znamení debat, od kterých si oba kandidáti slibují, že přesvědčí o své volbě voliče, kteří dosud váhali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…