„My víme, co je pro vás dobré. A přikážeme vám to?!“ Varování lidem. Bývalý europoslanec popsal praktiky v EU

19.07.2022 20:33 | Komentář

Na úvahy o zrušení práva národního veta jednotlivých členských zemí EU zareagoval bývalý europoslanec za Svobodné Jiří Payne. „Evropská unie o rovnováhu nedbá. Usiluje o absolutní moc. Každý měsíc pod záminkou jednotného trhu krade kompetence členským státům, zasahuje do jejich činnosti ve věcech, do kterých žádná federace v historii ani žádná federace na světě nezasahuje. Evropská unie se už dávno vydala na cestu k diktatuře,“ domnívá se.

„My víme, co je pro vás dobré. A přikážeme vám to?!“ Varování lidem. Bývalý europoslanec popsal praktiky v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Společné předvolební shromáždění proevropských stran, které pořádalo Pulse of Europe Czech Republic na Staroměstském náměstí

„Předně si musíme připomenout základní zásadu teorie federalismu, kterou vymysleli už v římském právu. Federace je založená na rovnováze. Federální instituce sice mají právo něco navrhnout, ale každý člen federace má právo hájit své zájmy a iniciovat zásadní a efektivní přezkoumání takového rozhodnutí. Když jsem před lety psal zákon o hlavním městě Praze, hledal jsem právě takový federální model. Město Praha má své důležité zájmy a povinnosti, ale městské části mají zaručený prostor, do kterého město nezasahuje. Zájmy města a městských částí musejí být vybalancovány na lékárnických vahách. Evropská unie nic takového nemá. O rovnováhu nedbá. Usiluje o absolutní moc,“ upozornil bývalý europoslanec a místopředseda Svobodných, který předtím byl i poslancem za ODS.

Unifikace je projevem bezradnosti. A neschopnosti

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9637 lidí
„Každý měsíc pod záminkou jednotného trhu krade kompetence členským státům, zasahuje do jejich činnosti ve věcech, do kterých žádná federace v historii ani žádná federace na světě nezasahuje. Proč by například musela být všude stejná pravidla pro držení zbraní? Rozdíly v kriminalitě jsou obrovské, zájem a důvody pro držení zbraní jsou různé, co by se stalo, kdyby platily jiné předpisy v Portugalsku a ve Finsku? Každý držitel registrované zbraně přesně ví, za jakých okolností smí zbraň vyvést přes hranice. A zločincům a teroristům je úplně jedno, když porušují platné zákony. Unifikace vůbec k ničemu nepomáhá, jenom vyvolává napětí, narušuje fungování stabilních systémů dávno zavedených v členských státech. Mimochodem, v politice se traduje pořekadlo: Unifikace je projevem bezradnosti. A neschopnosti,“ vysvětlil.

„Podstatou diktatury je přesvědčení toho, kdo vládne, že ví, co je pro nás dobré. A protože to ví, může nám to přikázat. Naopak podstatou demokracie je přesvědčení, že je výhodnější respektovat názory a zájmy občanů. Výsledkem je menší napětí ve společnosti, větší stabilita systému, větší odolnost v krizových situacích, lepší a rychlejší schopnost adaptace,“ upozornil Jiří Payne.

„Ve Švýcarsku jdou ještě dále. Dokonce mluví o konkordanční demokracii – ten výraz je z latinského slova pro srdce. Mluví o demokracii, kde jsou srdce v souladu. Znamená to, že i v situaci, kdy je zcela zřejmé, že nějaký názor má většinovou podporu, se dál diskutuje, tak dlouho, až se dosáhne maximálního konsenzu, kdy už podpora nepřirůstá a není možné ji dále navýšit. Teprve potom se věc rozhodne. Vyplatí se to, každé napětí stojí peníze,“ objasnil.

„Každé rozhodnutí vyvolává napětí. Parlament je od toho, aby napětí minimalizoval. Proto musí jednat velmi pozvolna, poslanci musejí obsáhle komunikovat s veřejností. Kvalita parlamentu se neměří efektivitou a počtem schválených zákonů, ale minimalizací napětí a stabilitou právního řádu. Jinak řečeno, zákony se mají měnit co nejméně a co nejpomaleji,“ je přesvědčen.

„Posláním médií je hlídat, aby se žádný zákon neměnil zbytečně a samoúčelně, aby se neměnil rychle. Každý návrh zákona musí projít měsíce trvající veřejnou diskusí. Podrobná veřejná diskuse pomáhá odstranit chyby a problematické formulace. V parlamentu si třeba nemusejí uvědomovat, že to, co platí v nížinách, nedává na horách smysl, že to, co pomáhá venkovanům, může ve městě způsobit katastrofu, že jsou nejen chovatelé psů, ale také odpůrci chovu psů. K dosažení maximálního konsenzu přispívá i švýcarské lidové veto – právo občanů v lidovém hlasování vetovat zákon definitivně schválený vládou a parlamentem,“ popsal Payne.

Přání obyvatel nikoho nezajímá, napětí a násilí roste

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30978 lidí
„Evropská unie se už dávno vydala opačným směrem – na cestu k diktatuře. Komunikace europoslanců i členů komise je skoro nulová. Rozhodnutí se přijímají v takovém množství, a tak rychle, že na ně běžný člověk nedokáže zareagovat. Národní parlamenty potom musejí povinně promítnout každé rozhodnutí do národní legislativy. Zákonů je tolik, že skoro všichni propadají beznaději. Respekt k právním normám upadá. Všechna rozhodnutí jsou učiněna z pozice: My víme, co je pro vás dobré, tak vám to přikážeme. Referendum v EU je neproveditelné. Dokonce neexistuje ani petiční právo obracet se na členy komise a jejich povinnost odpovídat ve stanovené lhůtě,“ povšiml si.

„Přání obyvatel nikoho nezajímá. Uvedu jeden banální příklad: Je to už několik let, co lidé vyjádřili přání, aby se ukončilo střídání letního a zimního času. Věcně k tomu střídání není žádný důvod. Evropská unie uspořádala internetovou anketu, ale přání občanů dlouhodobě ignoruje. Místo, aby se přednostně věnovala tomu, co si prokazatelně lidé přejí, přijímá stovky jiných rozhodnutí bez jakékoli zpětné vazby, bez jakékoli veřejné diskuse,“ poukázal.

„Napětí a násilí roste. Evropská unie směřuje k tomu, co klasikové marxismu popsali větou: Stát je organizované násilí vládnoucí třídy. My jsme už jednou zažili, jak vypadá diktatura založená na této zásadě. Evropská unie je čím dál tím více původcem zbytečného násilí. Všichni na to doplácíme. A ještě se to má zhoršit,“ obával se Jiří Payne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…