„Nejlepší“ stíhačka Jany Černochové: Potřebujete čtyři, aby jedna fungovala

29.06.2024 14:30 | Zprávy

20,8 miliardy korun. Tolik má stát jen běžný provoz jedné stíhačky F-35. Na provoz a údržbu 24 objednaných stíhaček tak z peněz daňových poplatníků půjde bezmála půl bilionu korun. Přední americký stratég a výzkumník odhalil F-35 ve vší nahotě a ukázal, kam se nyní zaměřuje zbraňový vývoj a tedy i vedení válek.

„Nejlepší“ stíhačka Jany Černochové: Potřebujete čtyři, aby jedna fungovala
Foto: Repro Youtube
Popisek: Lockheed Martin F-35B Lighting II

T. X. Hammesem, externista v programu Forward Defense ve Scowcroftově centru pro strategii a bezpečnost Atlantické rady, významný výzkumný pracovník Centra pro strategický výzkum v Institutu studií národní bezpečnosti Národního úřadu USA, pro server Defense Journal vypočítal, kolik stojí provoz stíhačky F-35, které jsme si v počtu 24 objednali u USA.

Začal nákupní cenou stroje. „Každá F-35 stojí téměř 140 milionů dolarů,“ zmínil již známý fakt. Ale ukázal i na životnost stroje a náklady na jeho provoz. „S očekávanou provozní životností 8000 hodin při 30.000 USD za letovou hodinu mohou náklady na provoz a údržbu za celou dobu životnosti přesáhnout 360 milionů USD na F-35,“ převedeno na české koruny se jedná o 7,2 miliardy na celoživotní provoz jedné stíhačky F-35. Jedna letová hodina pak bude stát 600 tisíc korun. K této ceně Hammes dodal, že stíhačky F-35 většinou operují ve dvou.

A vypočítával další růst ceny při provozu stíhačky F-35. „Kromě toho, se současnou mírou schopnosti mise v rámci celé flotily, která je něco málo přes 50 %, efektivně potřebujete dvě letadla (za 720 milionů dolarů), abyste zajistili jedno letadlo schopné mise. Současné sazby F-35 jsou 28 %, takže se blíží potřebě čtyř, abychom zajistili jedno letadlo plně schopné mise. V podstatě utrácíte 1,4 miliardy dolarů za každou F-35, která je plně funkční,“ ukázal celkové výdaje na provoz stíhaček, které se při počtu 24 strojů dotknout za svou životnost téměř půlky bilionu.

Je to konečná cena? Ani náhodou. „Mějte na paměti, že tato čísla pokrývají pouze náklady na F-35. Nekryjí náklady na piloty, na personál údržby a výcviková centra. Nepokrývají ani náklady na velké pevné letecké základny a na protivzdušnou obranu pro zařízení potřebná k provozu F-35,“ sázel údaje Hammers.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 21989 lidí
Poukázal na to, že za takové peníze může mít armáda k dispozici stovky bezpilotních letounů. „Za tuto cenu můžete mít stovky XQ58A.“

Přitom ukázal, kam směřuje vývoj ve zbrojním průmyslu. „Turci pravděpodobně vyvinou exportní verzi svého bezpilotního letadla, a tak můžeme vidět svět, ve kterém budou malé, vysokorychlostní, hluboko pronikající drony s nejrůznější palubní výzbrojí a senzory, dostupné téměř každému. Drony, jako jsou tyto, mohou operovat až 1500 mil od startovacích bodů. A dělají přibližně totéž, co některá pokročilá munice odpalovaná F-35, jako je Joint Air-to-Surface Standoff Missile neboli JASSM, za 3 miliony dolarů za střelu,“ zmínil Hammers

Varuje, že svět bude přesně vědět, kde mají F-35 základny. „Svět bude vědět, kde jsou F-35. Je jich několik, operujících ve světě s všudypřítomným dohledem,“ poukázal s tím, že takové základny by se staly prvními cíli nepřátelského útoku.

„Jsme svědky adaptace začínající napříč silami, ale velkým problémem zůstává zadávání zakázek a pokročilé plánování. Místo 360 milionů dolarů za jedno letadlo bychom měli uvažovat o nákupu 360 řízených střel za jeden milion dolarů v kontejnerech. Tyto systémy vyžadují vysokou úroveň autonomie a malé posádky. V současném prostředí musíme soustředit zdroje na zbraně, ne na doručovací platformy. Nízké náklady a postradatelné, primárně bezpilotní zbraně, přemohou ty velké jako je F-35,“ sdělil. A dodal, že změnu válčení můžeme vidět ve válce na Ukrajině, kde se jak Ukrajina, tak Rusko předhánějí v tom, kdo vyvine účinnější vojenský dron, protože jeho ztráta není finančně tak bolestivá, jako ztráta velké stíhačky.

Česká ministryně obrany Jana Černochová, která v lednu 2024 podepsala smlouvu o koupi 24 stíhaček F-35, si nákup pochvalovala. „Touto mezivládní dohodou vstupuje naše země a také armáda do nové éry. Do éry, kdy se nejenom vojáky, ale už i moderní technikou, řadíme do první ligy evropských členů NATO. Stroje 5. generace jsou totiž páteřním letounem Severoatlantické aliance. Jejich pořízením navíc dojde ke zvýšení bojeschopnosti české armády,“ prohlásila po podpisu nákupu stíhaček F-35 ministryně Jana Černochová. Kritiku Černochová odmítá jako bezpředmětnou.

„Systém F-35 je jediný, s nímž můžeme obstát na bojištích budoucnosti a který zároveň bude zárukou, že se v případě potřeby dokážeme společně s našimi spojenci efektivně bránit vnější agresi,“ řekl při stvrzení nákupu náčelník generálního štábu Armády ČR generálporučík Karel Řehka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 129 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za ty lichvářsky předražené F35 zaplatíme na váhu více než za zlato!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 29.06.2024 16:24:10
Pro rychlé srovnání .Jeden kilo zlata zhruba 1.7 milionu korun .Váha F35 zhruba 13000kg x 1,7= 22.100 milionů což je zhruba 22 miliard za jeden F35 kdyby byl ze zlata. Když se k tomu připočtou další nutné výlohy tak nás Američani okradli jako užitečné idioty kteří neumí násobilku . To je spojenec k pohledání.

|  17 |  1

Další články z rubriky

Nakupuj v Polsku, ušetříš. Vysvětlení, proč českého spotřebitele lze „oholit“ víc

18:53 Nakupuj v Polsku, ušetříš. Vysvětlení, proč českého spotřebitele lze „oholit“ víc

Už jsme si zvykli, že pro některé zboží se Čechům (a nejen těm příhraničním) vyplatí zajet do soused…