„Některé z nich téměř nepracovaly.“ Zelenskyj znárodnil podniky

08.11.2022 8:00

Doněcká oblast je epicentrem ruského šílenství, oznámil ve svém dalším projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který upozornil, že půda Doněcké oblasti je pokryta těly okupantů. Ale nezůstal jen u toho. Poukázal také na to, co se děje v ruském Vladivostoku, zhruba 9 tisíc kilometrů od válečné fronty.

„Některé z nich téměř nepracovaly.“ Zelenskyj znárodnil podniky
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Hned v úvodu svého projevu prezident Zelenskyj oznámil, že „ruští teroristé“, jak nazývá armádu agresora, svými raketami a íránskými drony ohrozili za jediný den na padesát míst po celé Ukrajině a jedním dechem dodal, že Ukrajina stále posiluje ochranu svého nebe. O další spolupráci prý Zelenskyj jednal s nově zvoleným premiérem Benjaminem Netanjahuem, kterému připomínal, že Írán a jeho zbraně dnes představuje hrozbu jak pro Ukrajinu, tak pro Izrael.

„K dnešnímu dni můžeme říci, že nedávná eskalace ruského raketového a dronového teroru vedla pouze k tomu, že svět zareagoval - odpověděl novou pomocí Ukrajině. Uděláme vše pro to, aby se k této pomoci připojilo co nejvíce zemí,“ řekl Zelenskyj.

„Obecně lze říci, že podél fronty jsou naše síly ve stavu aktivní obrany - v některých částech na východě a jihu postupně zatlačujeme nepřítele zpět. Postupně postupujeme vpřed. Doněcká oblast zůstává epicentrem největšího šílenství okupantů - denně tam umírají stovky lidí. Země před ukrajinskými pozicemi je doslova poseta těly okupantů...,“ pokrčoval ukrajinský prezident.

Upozornil také, že i v samotném Rusku se už ozývají hlasy, že ztráty v řadách okupační armády jsou nemalé. Podle Zelenského si lidé začali stěžovat gubernátorovi Přímořského kraje s centrem ve Vladivostoku. „A tento gubernátor, soudruh Kožemjako, v odpovědi předvídatelně lhal: prý ztráty ‚zdaleka nejsou takové‘. Ale jaké jsou?“ ptal se Zelenskyj.

„Z Vladivostoku do Pavlovky v Doněcké oblasti je to více než 9 tisíc kilometrů. Ale je si jistý, že ztráty ‚nejsou takové‘. Gubernátor asi odtud lépe vidí, kolik vojáků z jeho regionu je posláno na porážku a jakým způsobem. Nebo dostal prostě příkaz lhát. Příkaz z Moskvy. Takto rozkaz lhát o ruských ztrátách překonává tisíce kilometrů. A dokonce ani těla většiny zabitých nebudou přivezena zpět do Vladivostoku. Ale jsem si jist, že gubernátor Kožemjako vystoupí a vysvětlí, proč ne všichni dorazili, ne všichni z těch ‚ne takových‘ se vrátili,“ pokračoval Zelenskyj.

A přišel s výzvou.

„Tomu se dá předejít nikoliv stěžováním si na nějaké slabochy, ale vlastním názorem. A ne v Telegramu, ale veřejně. Ne stížností, ale ostrým protestem. Ne někde pod dekou, ale na ulici. Proti těm v Moskvě. Nebo tím, že se vzdáte do ukrajinského zajetí. Tak můžete přežít i vy,“ upozornil budoucí odvedence, kteří by mohli být převezeni tisíce kilometrů a nasazeni na frontě.

Svým spoluobčanům také oznámil, že vrchní velení armády rozhodlo o nutnosti znárodnit několik velkých ukrajinských podniků.

„Některé z nich téměř nepracovaly. Nyní budou pracovat všechny. Pro obranu. Jde o opravy a výrobu zařízení, zajištění obranných sil a obnovu naší infrastruktury. Složitý úkol, který lze splnit pouze prostřednictvím systému vojensko-státního řízení,“ konstatoval ukrajinský prezident s tím, že s ohledem na válečné potřeby může dojít i na další znárodnění.

Nakonec promluvil k účastníkům Klimatického summitu v Egyptě, kde upozornil, že boj za zlepšení klimatu je zásadní a nelze s ním otálet, ale upozornil, že totéž platí o potřebě přinutit Rusko k ukončení agrese na Ukrajině, protože v časech míru se se změnou klimatu zápolí přece jen lépe.

Nakonec přidal rozloučení v podobě zvolání „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…