Poslankyně Margita Balaštíková (ANO) a její kolega ze Sněmovny Zdeněk Podal (SPD) přišli s návrhem zákona, podle něhož by se v českých obchodech mělo prodávat více českých potravin. V roce 2027 by měly obchody v Česku prodávat až 85 procent potravin vyprodukovaných v Česku.
Moravec podotkl, že je ale složité určit, co všechno je, a co není česká potravina. Kupříkladu kakaové boby se dovezou ze zahraničí, ale na čokoládu se zpracují tady. Je pak tato čokoláda českou potravinou, nebo není?
Podle Jandejska by takováto potravina mohla být považována za českou, protože se zpracovávala v České republice. Cílem zákona je podle Jandejska to, aby se šetřilo životní prostředí a nevozily se potraviny stovky kilometrů, aby se pečovalo o zdraví lidí a tak podobně. V mléce prý můžeme být soběstační ze sta procent, a potraviny můžeme dovážet. A postupně dosáhnout až 85 procent českých produktů zastoupených v obchodech. Za podstatné považuje – chránit české kvalitní zboží před dovozy ze zahraničí, které české procenty často likvidují. Pokud kupříkladu Španělé dovezou jen jedno procento své produkce vepřového masa do Česka, tak pro ČR to představuje asi 18 procent zdejší produkce.
Prouza nabídl zcela jiný pohled na celu problematiku a uvítal, že ono minimum 85 procent zastoupení českých potravin v obchodech v Česku nebude nadále prosazováno.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp