„Obchodujete s Rusy.“ „Vystupte z EU.“ „Lžete.“ Válka Polska s Maďarskem

30.07.2024 12:54 | Zprávy

Mezi vládami ve Varšavě a v Budapešti dnes létají hromy a blesky. Maďarský premiér Viktor Orbán o Polácích nahlas pronesl, že se polští ministři chovají jako pokrytci, když na jedné straně kritizují Maďarsko za to, že obchoduje s Ruskem, když Poláci Rusko sice nahlas kritizují, ale fakticky s Moskvou sami obchodují. Z polské strany dostal maďarský premiér okamžitě ostrou odpověď. A od té chvíle už maďarsko-polský konflikt žije tak trochu vlastním životem.

„Obchodujete s Rusy.“ „Vystupte z EU.“ „Lžete.“ Válka Polska s Maďarskem
Foto: About Hungary
Popisek: Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Šéf maďarské vlády Viktor Orbán vystoupil na tribuně Svobodné letní univerzity v rumunské Transylvánii a tvrdě tady zkritizoval vládu polského státu kabinetu Donalda Tuska. Podle Orbána se chová pokrytecky, když na jedné straně kritizuje Maďarsko za udržování obchodních vztahů s Ruskem a přitom vláda ve Varšavě sama s Ruskem obchoduje.

„Poláci provádějí nejtvrdší sankční a nejvíc pokryteckou politiku v celé Evropě. Poučují nás o morálce, kritizují nás za naše ekonomické vztahy s Ruskem, a přitom s Rusy obchodují, nepřímo kupují ropu a řídí s ní polskou ekonomiku,“ řekl Orbán.

Na Orbánova slova upozornila agentura AP.

Na tato slova ostře reagoval státní tajemník Władysław Teofil Bartoszewski.

„S Ruskem neobchodujeme, na rozdíl od premiéra Orbána, který je na okraji mezinárodní společnosti – jak v Evropské unii, tak v NATO,“ řekl Bartoszewski. „Opravdu nechápu, proč chce Maďarsko zůstat členem organizací, které se mu tolik nelíbí a které se k němu zjevně chovají špatně. Proč (Orbán) nevytvoří EU s Putinem a některými autoritářskými státy tohoto typu? Je to tak: Pokud nechcete být členem klubu, můžete vždy odejít. To je v tuto chvíli jistě politika proti EU, proti Ukrajině a proti Polsku,“ pokračoval.

Na náměstkova slova upozornil server Business Insider.

Zástupce šéfa ministerstva zahraničí připomněl, že Orbán v současné době blokuje 2 miliardy PLN, které dluží Polsku z EU jako náhradu za vojenskou techniku, kterou Polsko převezlo na Ukrajinu.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó rychle přešel do protiútoku.

„Je bolestné sledovat, jak polská diplomacie upadá do bahna lží,“ nebral si servítky šéf maďarské diplomacie s tím, že Orbán sice vede zemi, která v posledních týdnech předsedá EU, ale na mezinárodním fóru mluví především za Maďarsko.

Důrazně také odmítl, že by se Maďarsko nacházelo v izolaci. Maďarsko prý teď udržuje vztahy s oběma polovinami polokoule – s východní i západní.

„Čekáme na návrat našich polských bratrů do střední Evropy,“ uzavřel svůj příspěvek.

Ministra zahraničí citoval mluvčí vlády Zoltán Kovács.

Maďarsk ministr zahraničí promlouvá

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Polsko vyvolává 3. světovou kvůli Haliče , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 30.07.2024 16:24:35
Polsko byl vždy odpad Evropy. Za zlotku prodají matku. Tak to bylo vždy. Jsou rozlezlí po celém světě. Kdysi se o nich říkalo že je pro ně lepší špatný kšeft, než dobrá práce. Přilepili se na dotační penězovod EU a vysávají ho co to jde. Bohužel jejich vlhké sny o obsazení Lvova a celé Haliče dovedou Evropu do války.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…