„Orbán u Putina, pak bombardování nemocnice.“ Moderátorka vytočila Kobzu: Typický přístup ČT

13.07.2024 10:05 | Monitoring

Na závěr washingtonského summitu NATO přislíbili Ukrajině vůdci členských zemí aliance dlouhodobou vojenskou pomoc. Člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza z SPD v Událostech, komentářích vyjádřil obavy, jestli nás to nepřiblíží ke globální válce. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) zhodnotil, že summit Severoatlantické aliance byl pro Ukrajinu úspěšný a dostála téměř vše, oč žádala.

„Orbán u Putina, pak bombardování nemocnice.“ Moderátorka vytočila Kobzu: Typický přístup ČT
Foto: ČT24
Popisek: Jiří Kobza a Tomáš Zdechovský v pořadu Události, komentáře

„Dostala téměř všechno. Z mého pohledu byl summit pro Ukrajinu velmi úspěšný a ukázal i soudržnost členských států NATO,“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský na dotaz, zda přiblížila konec války skutečnost, že se všechny státy kromě Maďarska na summitu zavázaly k poměrně hutné pomoci Ukrajině proti Rusku.

Jiří Kobza se obává, co po summitu NATO přijde: „Hluboce nad tím přemýšlím. Pokud se jedná o kolektivní rozhodnutí, že státy NATO s výjimkou Maďarska vstupují kolektivně do toho konfliktu, tak přemýšlím, jestli nás to nepřiblíží ke globální válce. Protože už je možná interpretace, že se chystá NATO jako organizace. Nikoliv jen pomoc na bilaterálních bázích, jak to bylo dosud. To je věc, která mě docela děsí. Marně jsem hledal to nenáviděné slovo a to je slovo mír,“ uvedl v Událostech, komentářích člen sněmovního zahraničního výboru.

„Aby se dosáhlo míru, je zapotřebí ukončit bojové operace, tedy vyhlásit příměří na stávající bojové linii. Jenom doufám, že cesta maďarského premiéra Orbána po těch rozhodujících zemích, které by mohly být schopné zprostředkovat tato jednání a ukončení bojů, bude úspěšná,“ poukázal Kobza, že bez prostředníků uzavřít dohodu o příměří nepůjde.

Na dotaz, proč ruský prezident Vladimir Putin nevyhlásí mír, následně Kobza uvedl: „Na to musí být dva. A proto jsou zapotřebí prostředníci, kteří to zprostředkují a příměří budou schopné nejen vyjednat, ale také garantovat.“ Takovými prostředníky může být podle Kobzy Turecko a Čína. Otázka je, jestli na Západě najdeme někoho, komu Rusové mohou důvěřovat. „Volám po příměří, protože vím, že to zachrání lidské životy,“ doplnil Kobza.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nevíte proč si myslím,že Zdechovský se vždy projeví jako podrazák, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusealice1 , 13.07.2024 10:47:10

|  23 |  0

Další články z rubriky

Trump sledován a okraden. Cizí mocností

9:40 Trump sledován a okraden. Cizí mocností

Materiály z kampaně Donalda Trumpa se měly dostávat k lidem z týmu jeho soupeřů, a rovněž k FBI a dv…