„Průzkumy přání mediálního mainstreamu.“ Jiří Ovčáček v povolební ráži

27.05.2019 15:59 | Zprávy

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček se podíval na výsledky voleb v Polsku a neodpustil si kousavou poznámku k médiím a k předvolebním průzkumům veřejného mínění.

„Průzkumy přání mediálního mainstreamu.“ Jiří Ovčáček v povolební ráži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

Občané jednotlivých členských států EU tento víkend rozhodli o tom, jak se na příštích pět let promění složení Evropského parlamentu. V Polsku a Maďarsku zaznamenaly vládní strany výrazný úspěch. V České republice to platí jen napůl. Zatímco český premiér Andrej Babiš (ANO) je jasným vítězem voleb, jeho koaliční partneři, sociální demokraté, totálně vybuchli a nedokázali obhájit ani jeden ze svých dosavadních čtyř mandátů europoslanců.

Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček tentokrát nevěnuje pozornost domácí politické scéně, ale dění u našich severních sousedů. V Polsku zvítězila vládní strana Právo a spravedlnost a Ovčáček se vysmál těm novinářům a tvůrcům průzkumů, kteří předpovídali porážku pravicové konzervativní vládní strany.

„Polsko potvrdilo strašlivou bídu průzkumů veřejného mínění. Možná bychom je měli přejmenovat na ‚průzkumy přání mediálního mainstreamu‘,“ napsal Ovčáček na sociální síti Twitter.

Je k tomu však třeba dodat, že nejsilnější polská opoziční strana Občanská platforma s dalšími partnery rozhodně nevyšla na prázdno. Získala přes 38 procent hlasů, což se na české straně nepodařilo ani Babišovi, ani žádnému jinému českému politikovi.

Není přitom bez zajímavosti, že Ovčáčkovi spoluobčané v diskusi pod příspěvkem mluvčího také nešetřili kousavými poznámkami a s nádechem ironie se ptali, jak dopadla ČSSD, kterou prezident Miloš Zeman před volbami podpořil. Že dopadla málem hůř než sedláci u Chlumce, už bylo naznačeno.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vesmírná mise za 1,5 miliardy? Poslat Fialu s vládou na Mars, radí Babiš

22:13 Vesmírná mise za 1,5 miliardy? Poslat Fialu s vládou na Mars, radí Babiš

Expremiér Andrej Babiš (ANO) – po vládním plánu na vyslání vesmírné mise s cenou 1,5 miliardy pro je…