„Říznout a nebát se spacáků.“ Ukončit Otázky Václava Moravce? Povolaní věc řeší

01.08.2024 20:15 | Komentář

Václav Moravec ví, že je vládcem dobytého území, a jeho pretoriánskou gardou jsou jeho televizní kolegové i kamarádi z jiných vládních médií. Přesto i kvůli propadu sledovanosti zřejmě nazrál čas k diskusi o dalším osudu pořadu OVM. „Stačí jen vnímat Moravcovo skákání do řeči jemu názorově vzdálených politiků, a naopak lísání se k těm, kteří slouží takzvané liberální demokracii,“ nediví se úbytku diváků radní Tomáš Kňourek. „Pořadu chybí moderátor. Tedy profík, který nesmí dát najevo svůj postoj. Václav Moravec své provládní názory neskrývá a vystupuje jako host pořadu,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální analytička Alena Maršálková.

„Říznout a nebát se spacáků.“ Ukončit Otázky Václava Moravce? Povolaní věc řeší
Foto: Scren ČT24.cz
Popisek: Václav Moravec

Před týdnem vedení České televize rozhodlo, že po dlouhých 18 letech zmizí z veřejnoprávní obrazovky publicistický pořad 168 hodin s moderátorkou Norou Fridrichovou. Pozornost se nyní upírá k tomu, jaký bude nejbližší osud ještě letitějšího pořadu Otázky Václava Moravce. Jejich první díl odvysílala ČT 4. ledna 2004. Během oněch dvaceti let se pro někoho stal moderátor nezpochybnitelnou autoritou, pro jiné naopak zcela nepřijatelným v této pozici. Své by o tom mohli vyprávět prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman, kteří po zkušenosti s ním odmítli do pořadu OVM jako hosté chodit. Na druhou stranu si Václav Moravec dokázal vybudovat silné politické zázemí, protože uvnitř TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Pirátů a od svých původních idejí zcela odkloněné ODS má plno příznivců.

Zpochybněním Moravcovy pozice se proto zastánce takového názoru dostane na hodně tenký led. „Víte, ať má nějaký pořad stejného moderátora klidně 50 let. Ale za předpokladu, že je to profík, nikoli politický aktivista. Za ta léta se také stále více ukazuje, že pan Moravec pořad nejen moderuje, ale de facto ho vlastní. Nikdo mu třeba nebrání roky nezvat předsedu jedné z významných politických stran. Nebo když mu Andrej Babiš oznámí, že do pořadu chodit nebude, stejně ho teatrálně stále zve. Ví, že je vládcem dobytého území, a jeho pretoriánskou gardou jsou jeho televizní kolegové i kamarádi z jiných vládních médií,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Tomáš Kňourek, člen Rady ČRo a dříve i její místopředseda.

Oběd 20 let ve stejné restauraci a od stejného kuchaře

To pro mediální poradkyni Pro Libertate, Institutu práva a občanských svobod, Alenu Maršálkovou je tak dlouhá doba vysílání jednoho pořadu s tím samým moderátorem neúnosná. „Odpovím otázkou, budete chodit v neděli na oběd 20 let do stejné restaurace a jíst stejné jídlo od stejného kuchaře? Já tedy ne. Český divák je sice konzervativní divák, ale 20 let stejný formát se prostě znelíbí. Diváci ČT stárnou, tedy ti, kteří pamatují začátky pořadu, mladí se moc nedívají, proto měl pořad za tu dobu projít proměnami. Česká televize vůbec nereaguje na změny ve společnosti ve vztahu vnímání médií, na vývoj veřejného míněni. Bere pořad jako plnění veřejné služby a vedení je spokojeno. Diskuzní pořad o aktuálních politických tématech patří na veřejnoprávní obrazovku, ale v podobě Otázek Václava Moravce ne,“ říká pro ParlamentníListy.cz Alena Maršálková.

V éře předchozího generálního ředitele Petra Dvořáka se Václav Moravec i Česká televize často oháněli při obhajobě tohoto formátu jeho vysokou sledovaností. Tento argument však už vyvanul. Nynější generální ředitel Jan Souček poskytl při červencovém zasedání Rady ČT data, podle nichž v posledních čtyřech letech klesá počet diváků OVM o 10 až 15 procent každý rok.
OVM 1 (první hodina pořadu)
2021 – 493 tisíc diváků
2022 – 423 tisíc diváků
2023 – 378 tisíc diváků
2024 – 355 tisíc diváků
(průměrný počet diváků starších 15 let)

Není větší ztráta volného času, než je sledování OVM

Mezi letoškem a rokem 2020 je to pokles o více než čtvrtinu diváků (28%), v případě druhé vysílací hodiny dokonce o více než třetinu (36%).
OVM 2 (druhá hodina pořadu)
2021 – 297 tisíc diváků
2022 – 256 tisíc diváků
2023 – 215 tisíc diváků
2024 – 189 tisíc diváků
(průměrný počet diváků starších 15 let)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

zkus to, Vašku, na Déčku! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAagar , 02.08.2024 0:50:24
Tam se dívá milion dětí a je jim úplně egál, co se tam děje! Stačí měnit výšku hlasů. A to je přece tvoje parketa na prknech, co znamenají moc! !! „Stačí jen vnímat Moravcovo skákání do řeči jemu názorově vzdálených politiků, a naopak lísání se k těm, kteří slouží takzvané liberální demokracii,“ I bez české bruselvize tě snadno uživí Knihovna Václava Bakaly Henleina, žurnalistické fakulty, Asociace novinářů, školení klientů Aspen institutu... Tví apoštolové ti postaví Vítězný oblouk na Letenské pláni.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

19:40 Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

V uplynulých dnech maďarský premiér Viktor Orbán vystoupil na výročním fóru v Kötcse a na Abrossetti…