„Snad jsou pojištění a nebudou chtít peníze od státu.“ Hrozící povodně nastolily otázku

11.09.2024 18:20 | Monitoring

Vláda Petra Fialy ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) svolala ve středu odpoledne mimořádnou tiskovou konferenci kvůli extrémním srážkám a hrozícím povodním. „Českou republiku zasáhnou vydatné srážky. V následujících čtyřech až pěti dnech je bohužel pravděpodobná situace, jakou jsme zažili v letech 1997 a 2002,“ varoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Podnikatel a člen ODS Tomáš Šalamon doufá, že nepojištění z rizikových oblastí následně nebudou chtít opravovat škody z veřejných peněz.

„Snad jsou pojištění a nebudou chtít peníze od státu.“ Hrozící povodně nastolily otázku
Foto: Facebook.com
Popisek: Povodně 2013

V období od pátku do pondělí mají Česko zasáhnout prudké lijáky, které s největší pravděpodobností na většině území republiky přinesou záplavy. „Během následujících dní, minimálně do neděle, bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže spojená s frontálním rozraním, které bude na většinu území přinášet výrazné srážkové úhrny, v jihovýchodní polovině Česka a místy i na návětří výše položených míst až extrémní úhrny srážek… V důsledku vydatných srážek očekáváme od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků,“ uvedl ČHMÚ s tím, že největší vzestupy hladin se očekávají na tocích, které odvodňují Jeseníky a další severovýchodní horské oblasti.

Mimořádnou tiskovou konferenci kvůli tomu svolala vláda, ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) lidi v záplavových oblastech vyzval, aby si připravili evakuační zavadla, dostatek pitné vody, a také apeloval na zrušení hromadných akcí.

Složky integrovaného záchranného systému jsou prý na extrémní deště připraveny. „Doufat v nejlepší, ale připravit se na nejhorší. Tímhle heslem se momentálně řídí všechny složky státu v reakci na informace o hrozících extrémních deštích. Prosím, sledujte pečlivě zdroje informací a dbejte rad hasičů a dalších složek IZS,“ radí Rakušan.

Ministr životního prostředí Petr Hladík také ubezpečil, že všechny složky státu a bezpečnostních sborů jsou připraveny, protože prý hrozí povodně jako v letech 1997 a 2002. „Českou republiku zasáhnou vydatné srážky. V následujících čtyřech až pěti dnech je bohužel pravděpodobná situace, jakou jsme zažili v letech 1997 a 2002. Chci ubezpečit, že se preventivně připravujeme v koordinaci s dalšími bezpečnostními i státními složkami, které jsou na tento scénář vycvičené. Děláme veškeré kroky k tomu, abychom situaci zvládli,“ uvedl Hladík s tím, že od pátku je výstraha rozšířená na celé území ČR s výjimkou Karlovarského a části Ústeckého kraje.

Zároveň varoval, že situace bude složitá i z hlediska silného větru a že bleskové povodně hrozí i mimo tradiční zátopové oblasti. „Situace bude složitá i z hlediska silného větru, který může způsobovat pády stromů, v souvislosti s podmáčením půdy také jejími sesuvy… Nejsou ohrožená území pouze poblíž řek, ale bleskové povodně se mohou objevit i v údolích a ve svazích,“ informoval Hladík.

Právě velkou angažovanost vlády v hrozící katastrofě oceňuje Daniel Hůle z Člověka v tísni. „Jsem rád, že celá vláda bere hrozící záplavy maximálně vážně. Tři ministři, ČHMÚ, hasiči... ladí preventivní kroky,“ pochválil Hůle.

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák upozorňuje, že teď jde politika stranou a všichni musejí spolupracovat. „Předpovědi ukazují na blížící se velké povodně. Od roku 1997 se v tomto hodně udělalo, ale příroda vládne všem. Věřím našemu integrovanému záchrannému systému, ale je třeba se připravit. Kdo je připraven, není překvapen. Teď jde politika stranou!“ má jasno Vondrák.

Novinářka Apolena Rychlíková vzpomíná na ničivé povodně z roku 1997 a doufá, že se takové povodně letos nezopakují. „Uf. Pamatuju si povodně v roce 1997, jak jsme s babičkou z Veselí nad Moravou seděly při svíčkách a obě se strašně bály, pak tu spoušť a počty obětí. Moc teda myslím na všechny v ohrožených oblastech, snad se ani případ 1997 ani 2002 z Prahy nezopakuje,“ doufá Rychlíková.

A podnikatel a člen ODS Tomáš Šalamon připojil, že doufá, že lidé, kteří bydlí v rizikových oblastech, jsou na povodně připraveni a nebudou chtít následně za škody peníze od daňových poplatníků.

„Vzhledem k tomu, že nelze vyloučit záplavy, doufám, že všichni, kterých se to týká, a mohou být pojištění, jsou pojištěni a ti, kteří pojištěni být nemohou, tak tam už nebydlí, popř. s alternativou záplavy počítají, a nebudou to zase chtít sanovat z veřejných peněz,“ napsal Šalamon.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A přitom řešení je zcela jednoduché., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTenzulice , 11.09.2024 19:06:50
Premiér občanům slíbí, že žádné povodně nebudou. A po povodni šéf BIS občanům sdělí, že v Česku opět byli viděni ruští agenti, jak nosí kýble s vodou.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Skokový nárůst cizinců v ČR. Integrace dopadá na kraje a města, říká publicista

18:27 Skokový nárůst cizinců v ČR. Integrace dopadá na kraje a města, říká publicista

Pojďme před krajskými volbami nahlédnout do statistik o cizincích žijících v Jihomoravském kraji. Os…