„Trochu to trvalo. Ale jsem pryč z Evropy.“ Zakladatel necenzurovaného serveru po zatčení Durova nečekal

25.08.2024 19:30 | Monitoring

Zakladatel společnosti Rumble, platformy pro sdílení videí, Chris Pavlovski kritizoval za zatčení Pavla Durova, CEO Telegramu, a slíbil, že Rumble využije všechny právní prostředky k boji za svobodu projevu. Pavel Šik pak ve svém komentáři na Facebooku zdůraznil, že zatčení Durova symbolizuje znepokojivý vývoj směrem k větší kontrole nad internetem na Západě, podobně jako v autoritářských režimech. Rovněž kritizoval dvojí metr západních vlád, které podle něj zasahují proti těm, kteří nechtějí spolupracovat, jako je právě Durov či Elon Musk, zatímco ti, kteří vládám vyhovují, jsou chráněni.

„Trochu to trvalo. Ale jsem pryč z Evropy.“ Zakladatel necenzurovaného serveru po zatčení Durova nečekal
Foto: Printscrean X
Popisek: Pavel Durov

Telegram je bezplatná aplikace pro zasílání zpráv, která umožňuje uživatelům posílat textové zprávy, fotografie, videa, soubory a hlasové zprávy. Užívá ho téměř miliarda uživatelů. Telegram se stal populární po celém světě, zejména v zemích s omezeným přístupem k nezávislým médiím. Telegram je známý svým nezávislým přístupem, což vedlo k jeho zablokování či omezení v některých zemích včetně Ruska.

Aplikaci založil v roce 2013 ruský podnikatel Pavel Durov, který byl v sobotu večer zatčen na letišti Bourget v Paříži. Po zatčení Durova Rusko kritizovalo Francii za diktátorské praktiky a někteří ruští blogeři vyzvali k protestům u francouzských ambasád.

Francie před dvěma lety kritizovala i společnost Rumble, která je platformou pro sdílení videí, podobná YouTube, jež byla založena v roce 2013 Chrisem Pavlovským. Platforma si získala popularitu jako alternativa k jiným videoplatformám díky svému zaměření na svobodu projevu a menší cenzuru obsahu.

V roce 2022 došlo ke sporu mezi Francií a platformou Rumble, když Francie požadovala, aby Rumble cenzuroval určité obsahové prvky, zejména proruské materiály. Rumble odmítl tyto požadavky splnit, což vedlo k jeho rozhodnutí stáhnout svou platformu z Francie a zahájit právní kroky proti francouzským úřadům, informovala v listopadu 2022 americká konzervativní mediální společnost The Daily Wire.

Rumble byl v květnu 2024 zablokován i v Rusku kvůli tomu, že platforma odmítla vyhovět jeho cenzurním požadavkům, uvedl tehdy na X Chris Pavlovski.  

Zakladatel platformy Rumble Chris Pavlovski prostřednictvím platformy X (dříve Twitter) veřejnost informoval o tom, že se právě dostal z Evropy. Reagoval pravděpodobně na zatčení CEO Telegramu Pavla Durova. Francie podle jeho slov překročila červenou linii. „Rumble si takové chování nenechá líbit a využije všechny dostupné právní prostředky k boji za svobodu projevu, která je univerzálním lidským právem,“ uvedl Pavlovski.

Nyní se Rumble soudí s francouzskou vládou, přičemž tento soudní spor má za cíl ochránit právo na svobodu projevu na jejich platformě a postavit se proti tomu, co Pavlovski vnímá jako zásahy do základních lidských práv. „V současné době bojujeme u francouzských soudů a doufáme v okamžité propuštění Pavla Durova,“ napsal Pavlovski na X.

Zatčení CEO Telegramu Pavla Durova ve Francii na X kritizoval i Pavel Šik. Jeho zatčení považuje za symbolickou ukázku současného „nešťastného vývoje“ směřujícího k narůstající kontrole nad internetem a svobodou projevu.

Šik přirovnal situaci k roku 2014, kdy Durov musel opustit Rusko, protože odmítl umožnit přístup tajným službám k datům uživatelů. Šik zdůraznil, že i přes dlouhodobé neshody Durova s ruskými úřady ho Rusko nikdy nezatklo, zatímco Francie ho nyní zatkla kvůli údajnému napomáhání trestné činnosti prostřednictvím Telegramu.

Šik proto vyjádřil své znepokojení nad tím, že Západ, který byl dříve známý svou obranou proti zneužívání moci, nyní sám přistupuje k metodám, které se dlouho připisovaly autoritářským režimům: „My přece žijeme v demokracii a tohle by tady nemělo být možné. Vizitkou Západu byl vždy odpor ke zneužití moci, a to nejen jinde na světě, ale především vlastními vládami a vlastními tajnými službami. Co se to stalo?“

„Mnozí budou argumentovat, že cenzura je nutná a teroristé musejí být pod dozorem. Jenže sám Durov například vypnul skupinu ‚Dobré ráno Dagestáne‘, která byla zodpovědná za nedávné antisemitské nepokoje na letišti v Dagestánu a hlásala ultrakonzervativní islámské postoje,“ uvedl Šik a připomněl, že Telegram v minulosti též zásadně spolupracoval s Europolem. „Ale to už nyní nestačí, žijeme v době, kdy hlavní slovo mají tajné služby a ty chtějí přístup,“ dodal znepokojeně.

Zmínil též nedávný rozhovor Durova s americkým novinářem Tuckerem Carlsonem, v němž Durov prozradil, že FBI oslovila inženýra Telegramu a snažila se ho tajně najmout, aby nainstaloval zadní vrátka, která by americkým zpravodajským službám umožnila špehovat uživatele.

V návaznosti na to Šik poukázal na dvojí metr, kdy západní vlády tvrdě zasahují proti lidem, jako je Durov, zatímco technologičtí magnáti, kteří spolupracují s vládami, jsou chráněni. „Hlavními nepřáteli se nyní stali Musk a Durov. Mark Zuckerberg, který nemá koule, většinou spolupracuje, a tak má klid. Dokážeme si představit, že by ve Francii zatkli Muska? Jistě že ne. Jenže Durov je Rus a ten se zatknout může,“ napsal s dodatkem, že si je vědom toho, že má Durov jiná občanství.

„Zatčením nyní Francie symbolicky dovršila současný nešťastný dějinný vývoj všech směrnic a nařízení EU i členských států, směřující ke smazání rozdílů mezi dvěma mocenskými celky, k přístupu tajných služeb do všech zapadlých místností digitálního internetu, který podle mého začal před více než osmi lety hysterií kolem tzv. Russiagate,“ zmínil Šik rozsáhlé vyšetřování politického skandálu, který se soustředil na údajné zasahování Ruska do prezidentských voleb v USA v roce 2016, a na možné spojení mezi ruskou vládou a kampaní Donalda Trumpa.

V závěru příspěvku Šik předpověděl, že Rusko zatčení Durova využije ke své propagandě proti Západu. „Západ dal Rusku do ruky zbraň, o které se mu ani nesnilo, a Rusko toho zcela právem nyní maximálně využije,“ napsal Šik.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Naštěstí tu máme země jako Dubaj,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 25.08.2024 19:40:03
které jsou zárukou, že svoboda slova nebude zašlapána do země.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Tichá smrt Ukrajiny. Pokud USA zásadně nezmění svůj přístup, zní varování

7:35 Tichá smrt Ukrajiny. Pokud USA zásadně nezmění svůj přístup, zní varování

Pokud si někdo myslí, že ruský vládce Vladimir Putin ukončí agresi proti Ukrajině, pokud se mu dosta…