„Vláda to chce přelhat a lidé to vidí.“ Holec o drsné kampani SPD

12.09.2024 17:48 | Monitoring

SPD po kampani s „černým chirurgem“ a „Petrem Drahotou“ rostou preference. Opět se vyhoupla na jedenáct procent a třetí místo. Hnutí Tomia Okamury chystá další fázi, kdy vyzve vládu, aby vrátila „prožraný“ bilion korun, který občané nijak nepoznali. Podle komentátora Petra Holce lidé vidí, že vláda lže o tom, jak se lidem začíná dařit, a kampaň na ně zapůsobila.

„Vláda to chce přelhat a lidé to vidí.“ Holec o drsné kampani SPD
Foto: XTV
Popisek: Petr Holec v XTV

S vrcholící volební kampaní přicházejí politické strany s novými nápady na její vizuální podobu a vymýšlejí témata, která veřejnost zaujmou. 

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7082 lidí

Právě zaujmout se mimořádně povedlo hnutí SPD Tomia Okamury, když před několika týdny zveřejnilo plakát varující před nelegální migrací. Byl na něm vyobrazen hrozivě se tvářící černoch se zakrvaveným nožem v ruce a nápisem „nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší chirurgové z dovozu“ a „stop migračnímu paktu“. 

Billboard se stejným námětem se díky kličce povedlo marketérům SPD umístit přímo na pražské Václavské náměstí, čímž pronikla do všech médií a rozpoutala větší diskusi nejen o migraci.

Podle některých politologů přišla tato podoba kampaně v době, kdy začaly SPD padat volební preference na úkor jiných uskupení. Po evropských volbách na počátku června, kdy SPD obhájila jen jeden mandát, začala v průzkumech klesat až k šesti procentům.

Připomeňme, že součástí nové kampaně SPD byly i obrázky či pexeso zobrazující superhrdinu bojujícího proti muži jménem „Petr Drahota“, který se v obličeji podobal premiéru Fialovi. 

Podle aktuálního volebního modelu z díly agentury Median se SPD povedlo tento vývoj zvrátit. Hnutí Tomia Okamury skončilo s jedenácti procenty na třetím místě za ANO s 32,5 procenta a ODS s třinácti procenty. Podle průzkumu by se nyní do Sněmovny kromě uvedených tří stran dostali už jen Piráti a hnutí Starostové a nezávislí.

Teď rozjede Okamurovo hnutí další fázi předvolební kampaně, která bude tentokrát zaměřena na životní úroveň a ekonomickou politiku vlády Petra Fialy. Vizuály budou vládu vyzývat, aby vrátila bilion korun, který „prožrali a rozházeli“.

„V roce 2014 měla česká vláda výdaje 1,2 bilionu korun a schodek 79 miliard. Letos je to 2,2 bilionu, tedy o bilion více, a schodek 250 miliard. To jsou peníze, které nám vytahali z kapes, prožrali a rozházeli. Je to zhruba 1 270 europalet v tisícikorunových bankovkách. Zaplnili bychom tím horní půlku Václavského náměstí, jak vidíte na obrázku. Téměř vše se zpoplatnilo a stále nemají dost. A my se tedy vlády ptáme: kde ten bilion je? Máme se snad lépe než v roce 2014? Máme snad lepší zdravotnictví, školství, sociální služby? Výrazně vyšší penze? Naše odpověď zní: nemáme. Takže my říkáme vládě: vrať lidem ten bilion. Peníze zpátky lidem!“ uvádí SPD v materiálu k nové kampani, který má redakce ParlamentníchListů.cz k dispozici.

Podle komentátora Petra Holce vystihuje v mnohém kampaň SPD nálady velké části populace. „Kampaň SPD trefila témata, která rezonují ve společnosti a trápí lidi, což je historicky rekordní a brutální zchudnutí lidí za Fialovy vlády, nelegální migrace, jejíž důsledky vidíme v Německu, které v podstatě ruší Schengen a zavírá hranice. Kampaň je viditelná, ostrá a vládní pětikoalice a její novináři udělali všechno pro to, aby rezonovala ještě víc, když ji začali kritizovat a zviditelňovat,“ míní komentátor.

„Každý normální člověk díky koalici SPOLU má dávno snížený práh bolesti, protože poté, co dali na billboard Putina s Babišem, kdy z Putina nejdříve udělali masového vraha a teroristu, nemůže SPOLU nikdo litovat, jestliže někdo metaforicky v pexesu přiškrcuje Petra Drahotu, který se nápadně podobá Petru Fialovi. Jeden ze sloganů, ‚přiškrtit drahotu‘, je vtipný a velmi výstižný. I proto se vládní pětikoalice kampaně bojí, protože vidí, že tne do živého. Vláda se celou realitu snaží přelhat. Ať už jde o migrační pakt, inflaci a další věci. Stále nám říkají, jak se už máme líp, jenže v reálu se máme pořád výrazně hůř s Fialovou vládou,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Holec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Od doby, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenepřítel blbů , 12.09.2024 18:08:40
kdy novinářští zmetci vytáhli na Babiše jeho nemocného syna a snaží se ho nehonestovat těmi nejhoršími způsoby, případně rovnou zavřít, dali najevo, že v rámci politického boje je dovoleno prakticky cokoliv. Teď jim vlastní polívčička nevoní. Kampaň je vtipná a trefná, ne jako když to morální a intelektuální dno Piráti se ztrapňovalo videem s ukradeným námětem z pohádky. Nechť si pětidemolice udělá vlastní kampaň, "umělců" na to má dost, VIP člen ODS Novotný to může prezentovat, vlezdoprdelka Mádl zrežírovat, Holubová se Svěrákem prskat nenávistná moudra, a Klus zazpívat, jistě to bude úspěch.

|  34 |  0

Další články z rubriky

Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

22:03 Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

Největší povodňové škody nemusely nastat, mohla tomu pomoci výstavba přehrady, které však zabránila …