„Žádné vybavení, žádná podpora, šli bychom na smrt.“ Ukrajinci natočili video, proč odmítli rozkaz

18.10.2024 11:46 | Zprávy

Válka na Ukrajině pokračuje a Ukrajinci mají stále více problémů. Ukrajinští vojáci, kteří prchli od Vuhledaru, místo aby město bránili, na videu vysvětlili, proč vlastně prchli. Velitelé jim totiž dali rozkaz bránit pozice bez patřičného vybavení, což by v praxi znamenalo jejich jistou smrt. Dokud Ukrajinci měli k dispozici alespoň nějaké vybavení, odráželi jeden ruský útok za druhým. Jenže Rusů k Vuhledaru dorazilo prý tolik, že už to prostě nešlo.

„Žádné vybavení, žádná podpora, šli bychom na smrt.“ Ukrajinci natočili video, proč odmítli rozkaz
Foto: Repro X
Popisek: Vuhledar - ilustrační foto

Válka na Ukrajině trvá už 968 dní. Rusové ničí zemi se stále stejnou intenzitou. Vyslali nad Ukrajinu více než 130 smrticích dronů. Letecké poplachy se rozezněly v různých částech země. V Oděse, ale také v okolí města Sumy, v Chersonu a jinde. Přitom když ukrajinská armáda na počátku srpna vstoupila do ruské Kurské oblasti, ukrajinský prezident Volodymyr Zeleskyj prohlašoval, že se tak děje mimo jiné v zájmu Sumské oblasti, která s Kurskou sousedí. Jenže dnes z Kursku opět Rusové Ukrajinu ostřelují.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 10622 lidí
Děje se tak v čase, kdy se Ukrajinci ještě stále vzpamatovávají z pádu Vuhledaru. Toto město na východě země bylo od roku 2014, od roku, kdy Rusové fakticky začali ničit část Ukrajiny, považováno za ukrajinskou pevnost a za důležitý opěrný bod fronty. Jenže na to, jak zásadní roli Vuhledar hrál, byl velením ukrajinsjké armády přehlížen. Po sociálních sítích koluje údajná videozpověď vojáků, kteří měli Vuhledar bránit, ale utekli. Sami na videu přiznávají, že utekli, protože neměli město čím bránit.

Než se dostali do Vuhledaru, plnili prý úkoly v deltě řeky Dněpr.

„My, příslušníci 3. střelecké roty 189. samostatného praporu 123. samostatné brigády vojska Ozbrojených sil Ukrajiny, jsme po dobu 22 měsíců prováděli bojové mise v Chersonské oblasti, na ostrovech v deltě řeky Dněpr, kde jsme jsme si na vlastní náklady a za pomoci dobrovolníků zajistili plavidlo a další potřebné vybavení pro plnění bojových úkolů. Velení praporu nevěnovalo našim potřebám potřebnou pozornost,“ prozradili vojáci na videu, u kterého lze jen těžko ověřit jeho pravost.

Sami sebe popisují jako kompaktní bojovou jednotku, která v průběhu války působila na různých úsecích fronty a za svou zemi prý platili cenu nejvyšší. Řada jejich spolubojovníků přišla o život.

Na příkaz velení byla naše jednotka v plné síle převelena k provádění bojových misí v Doněcké oblasti města Vuhledar, kde, jak se ukázalo, naše rota byla jediná z praporu, která převzala bojovou službu na pozicích, které nám byly přiděleny. Po nějaké době byl přijat rozkaz k obsazení nových, podle velení vybavených a chráněných pozic. Průzkum však ukázal, že v této oblasti nejsou žádné vybavené pozice, což velení nahlásili velitel roty nadporučík Vladislav Serenko a velitel čety Oleg Zaginašchenko. Tato oblast byla plně v dosahu nepřátelské palby a nebyla zde zde žádná vybavená palebná stanoviště, žádné palebné krytí, žádné únikové a evakuační cesty, žádná logistická podpora, žádná organizovaná komunikace se sousedními jednotkami, žádná ochrana proti elektronickému boji,“ popsali situaci údajní ukrajinští vojáci.

Když údajní vojáci tuto situaci popsali svým nadřízeným, slyšeli buď ujištění, že přidělený bojový úkol nebudou plnit dlouho, protože přidělená pozice bude stejně dříve či později přenechána nepříteli, nebo slyšeli kupu urážek na adresu vojáků, kteří odmítají plnit svěřené bojové úkoly.

Vojáci však na sociální síti X zdůraznili, že jsou připraveni bojové úkoly plnit, pakliže k tomu dostanou patřičné vybavení a podporu. Přičemž je prý zasadní, aby zásoby a podpora skutečně dorazily, aby nezůstalo jen u slibů.

„Příslušníci roty jsou nuceni složit zbraně a opustit své místo služby, připraveni se kdykoli vrátit a začít plnit bojovou misi s patřičnou podporou a výcvikem,“ uvedli vojáci v závěru prohlášení.

Ukrajinci přitom kdysi hornické město proměnili v pevnost a dlouho ruským silám působili značné logistické problémy. Podle serveru Kyiv Post se však situace začala měnit v zimě 2022 a 2023. Rusové si město vybrali jako místo, kde by mohli prorazit ukrajinskou obranu a odříznout tuto ukrajinskou oblast na východě země.

Do ledna až února 2023 odrazila 72. samostatná mechanizovaná brigáda Ozbrojených sil Ukrajiny (AFU) několik velkých ruských útoků a během několika dní zničila až 130 kusů techniky včetně desítek tanků a v dobách sovětské éry, kdy město celé stálo a padalo s hornickým průmyslem, obrazně řečeno, teď už padalo k zemi zcela reálně. Měnilo se v ruiny.

„(Rusové) Jezdili s bojovými vozidly pěchoty ve 200metrových intervalech. Zničili jsme je. Potom se malé skupiny probily ke zničeným vozidlům a zakopaly se a spálené vybavení použili jako kryt,“ popsal podobu bojů o Vuhledar jeden z ukrajinských vojáků.

Anketa

Jakou školní známkou zatím hodnotíte prezidenta Petra Pavla?

2%
3%
0%
1%
8%
hlasovalo: 22066 lidí
Jiný voják připomněl, že ruské velení se málo ohlíželo na životy svých vojáků. Velitel brigády nedávno uvedl, že poměr ruských a ukrajinských sil v oblasti Vuhledaru byl 9 ku 1. Rusové se prý pohybovali po bitevním poli ve skupinách po pěti, Ukrajinci třeba dokázali 4 odstranit, ale jeden přežil a připravil pozici pro další pětičlennou skupinu. Z té Ukrajinci zase 4 odstranili, ale jeden přeživší dokázal splnit zadaný úkol a připravit pozici pro další vojáky. „Jejich ztráty byly obrovské, ale měli dostatek zdrojů, aby udrželi postup,“ uvedl zdroj s tím, že Ukrajinci na tom v počtu vojáků byli mnohem hůř a často neměli kým nahrazovat ztracené vojáky.

Podle vojáka ze 72. brigády s volacím znakem „Kanada“ rozkaz ke stažení z Kyjeva ve skutečnosti nikdy nepřišel.

„Vuhledar byl odsouzen k záhubě. Město nebylo možné zachránit, ale lidé mohli být zachráněni. Příkaz ke stažení nebyl nikdy vydán. Všichni ve městě a okolí věděli, že čas utíká, ale rozkaz k odchodu nikdy nepřišel,“ napsal voják na svou facebookovou stránku.

„Buďme upřímní – diskutovalo se o odchodu z Vuhledaru nebo rotaci vyčerpané 72. brigády. Bohužel ukrajinským silám chyběly zálohy a síly mobilizované letos v létě ještě nevstoupily na frontu během rozhodující bitvy. Rusové selhali v několika útocích s těžkými ztrátami, ale poučili se a zaměřili se na křídla,“ řekl vojenský analytik Sergii Kuzan.

Rusové prý kopírují všechno, co vymyslí a mají dost prostředků, aby zachovali tlak na frontu. K tomu jim i ruiny Vuhledaru nabízejí vyvýšené body, na které mohou umístit různé antény, a tím zlepšit své schopnosti v elektronickém boji.

Server Euronews poznamenal, že dalším velkým ruským cílem na frontě zůstává město Pokrovsk, který leží asi 50 kilometrů severně od Vuhledaru.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 22 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak Rusové začali ničit východ od r. 2014?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 18.10.2024 12:12:48
Bylo to Kyjev, kdo po Majdanu začal vraždit Rusy na východě Ukrajiny a vyhánět je z domovů. Pokud někdo překroutí tak zásadní fakt, nemá smysl dál článek číst.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Já být premiérem, docela bych se obával.“ Klausův muž varuje Fialu před nedůstojným koncem

14:00 „Já být premiérem, docela bych se obával.“ Klausův muž varuje Fialu před nedůstojným koncem

Ekonom a ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl tvrdí, že premiér Petr Fiala si patrně vůbec ne…